Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fredrik Lindén – från fack till webb-tv

Publicerad: 15 juni 2009, 09:48


Ämnen i artikeln:

Webb-tvAftonbladet

Tjänsten som programchef för nyheter och nöje och exekutiv producent är ny och ligger i linje med programchefen för sport och publiceringschefen (som har ansvar för sajten, formen och sidreportrarna) under tv-chefen Elsa Falk.

Innan Fredrik Lindén blev fackklubbsordförande var han bland annat radiochef och samordningschef för papper och nät.

Han jobbade som reporter och redaktör på Aftonbladets radio när webb-tv var i sin linda för drygt fem år sedan. Tillsammans med den lilla tv-avdelningen började han experimentera med webb-tv.

– Vi ställde upp en kamera mitt på centralredaktionen och gjorde olika program. Jag och Daniel Nyhlén gjorde Klick-tv med en statisk kamera och en mobil ljusvägg som vi kunde byta färg på. Den har blivit hissad och dissad och lite kult, säger Fredrik Lindén.

I jobbet ingår också att ta fram nya programformat, och om den delen växer och börjar anställa folk kommer program- och utvecklingsavdelningen också at ledas av Fredrik Lindén.

– Om vi gör stora produktioner kan det behövas anställda för att jobba med program. Det gäller att hitta format som passar i webb-tv. Korseld är ett bra exempel.

Vad är det speciella med webb-tv-journalistik?

– Just att skapa format som våra tittare uppskattar. Bra journalistik, men också fräck. Den får gärna sticka ut och beröra väldigt mycket.

Hur ska ni tjäna pengar?

– Vi måste få annonsörerna att upptäcka webb-tv och det tittande som faktiskt finns. Jag tror inre annonsörerna förstått vidden av det än. Precis som nyheter nu är mer lästa på nätet än på papper kommer tv att vara större ondemand än som broadcast.

Fredrik Lindén har varit fackklubbsordförande på heltid de senaste 3,5 åren. Det nya jobbet innebär personalansvar för nyhets- och nöjesreportar.

Tror du att du blir en schysstare chef?

– Förhoppningsvis. Jag tror att det är en styrka at jag har varit fackklubbsordförande, jag kan ju regler, avtal och arbetsrätt väldigt bra.

Nu finns det ett 20-tal anställda på webb-tv-avdelningen.

– Det är lite som nätet var för 10 år sedan. Skaffar man en bra position nu har man de allra bästa förutsättningar för framtiden. Och Aftonbladet.se är en otroligt bra exponeringsyta.

Foto: Maria Östlin

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Webb-tvAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev