Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fredric Karén: Inget haveri för pressetiken

Publicerad: 30 november 2017, 06:58

Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén ger sig in i diskussionen om pressetik och namnpubliceringar och försvarar bland annat tidningens Virtanen-publicering.


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénSvenska Dagbladet

”SvD:s publicering om Fredrik Virtanen den 25 oktober har, inte oväntat, kritiserats av Aftonbladets ställföreträdande utgivare Lena Mellin och kulturchef Åsa Linderborg, som beskrivit den som alltifrån grov till ett publicistiskt haveri. Duon tar den och ett antal ­andra #metoopubliceringar i Expressen, SVT och DN som ­intäkt för att pressetiken håller på att erodera och att risken nu är överhängande att lagstiftarna griper in”, skriver han bland annat.

Han avslutar med:

”Det haveri som Lena Mellin och Åsa Linderborg högljutt hävdar ligger inte i vad medierna har publicerat under #metoo. Snarare är problemet att vi varit allt för dåliga på att förklara hur vi resonerat i våra utgivarbeslut. Det är där vi borde börja, snarare än att skramla med tomt prat om risker för hårdare lagstiftning”.

Läs också

Därför namnger Ekot kulturprofilen

Peter Wolodarski: Därför namnpublicerar vi inte

Ett halvt utpekade är också ett utpekande

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.