Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Frankrike planerar lag mot falska nyheter

Publicerad: 4 januari 2018, 06:47

Frankrikes president Emmanuel Macron utlovar en ny lag för att motverka ”fake news”, bland annat genom krav på transparens för vilka som står bakom innehåll.


Ämnen i artikeln:

Fake news

I sitt nyårstal berättade presidenten att en ny lag ska läggas fram under 2018. Lagen ska innebära ökade krav på sponsrat innehåll under valtider.

”Det kommer att bli ökade transparenskrav för internetplattformar när det gäller sponsrat innehåll, för att identiteten på de som publicerar annonser ska bli offentlig och för att begränsa omfattningen av dessa annonser”, sade Macron i talet.

Lagen ska också ge franska myndigheter möjlighet att ta bort innehåll och stänga användarkonton och blockera hela sajter.

Emmanuel Macron har tidigare anklagat ryska propagandamedier för att ha spridit falsk information om honom under den franska valkampanjen och sade i sitt tal att falska nyheter på sociala medier är ett hot mot liberala demokratier.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Fake news

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.