Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Framtidens public service enligt kommittén

Publicerad: 11 september 2012, 09:33

Public service-kommitténs betänkande har presenterats i Rosenbad av ordförande Martin Holmgren. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Public service

Efter ett års arbete är betänkandet Nya villkor för public service (SOU 2012:59) inlämnat till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Medievärlden har redan skrivit om mycket av det som diskuterats innan betänkandets officiella överlämning. Den stora frågan gäller finansieringen. Kommittén föreslår att radio- och tv-avgiften ersätts med en skatt som alla över 18 måste betala, enligt förslaget 1 procent av den beskattningsbara inkomsten. Med den förändringen skulle problemet med licensskolk och kostnaderna för kontroll försvinna. Dessutom skulle den allt mer obsoleta kopplingen till tekniken inte längre vara ett problem.

Enligt förslaget blir det en skatt som ligger utanför statsbudgeten, men det finns en oro för att den ska bli en skatt som alla andra. Det skulle innebära en risk för ökad styrning från politikerna. Enligt avgående vd:n Mats Svegfors har Sveriges Radio inga problem med dagens finansieringsförslag så som det är utformat.

Problemet är att det är ett steg närmare att det ska in i statsbudgeten. Blir det en bred politisk uppgörelse är den risken inte så stor, så det är en uppmaning till de politiska partierna: se till att få en bred uppgörelse kring public service, säger han.

Granskningsnämnden får enligt förslaget utökade befogenheter och ska förutom innehållet också granska hur resurserna används och hur balansen mellan exempelvis fakta och underhållning ser ut.

I princip är det ett jätteproblem att en statlig myndighet ska ge sig in i ett företags verksamhet på det sättet, säger Mats Svegfors.

Experterna tror inte heller på en gemensam medieombudsman där även public service ingår: ”Självregleringsmodellen har diskuterats, den är inte tillräcklig för public service som kräver en mer formaliserad modell”, sade kommitténs ordförande Martin Holmgren.

Idag framkom också att kommittén föreslår att förhandsprövningen av nya tjänster kvarstår.

Kommitténs förslag gäller de förändringar som bör göras innan nästa tillståndsperiod inleds den 1 januari 2014. Sändningstillståndet för SR, SVT och UR föreslås förlängas från 4 till 6 år och gälla till den sista december 2019, med en översyn efter halva perioden.

Villkoret i sändningstillstånden att programutbudet ska spegla förhållanden i hela landet bör ändras så att det framgår att programutbudet ska spegla förhållanden i hela landet och den variation som finns i befolkningen (Medievärldens kursivering). Verksamheten bör, enligt kommittén, bedrivas utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.

I ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen skriver SR:s vd Mats Svegfors och tillträdande vd Cilla Benkö att förslaget om fortsatt uppräkning av företagets resurser med 2 procent per år är otillräckligt. De understryker också vikten av ”en tillräcklig finansiering” av digitalisering av radio (som kommittén föreslår): ”I annat fall kommer inte övergången till digital radio att lyckas.”

Överlag ställer sig Svegfors och Benkö försiktigt positiva till betänkandet, men reserverar sig för att de inte hunnit ta ställning till hela det digra dokumentet ännu.

SVT:s vd Eva Hamilton säger i ett pressmeddelande: ”Utredningens föreslår en ny typ av finansiering som liknar den Finland nyligen beslutat om. Det finns skäl att modernisera tv-avgiften så att den blir teknikoberoende. Men detta kan göras på flera olika sätt. Nu påbörjar vi arbetet med att analysera skrivningarna i förslaget. Något ställningstagande gör jag därför inte idag. Det handlar om att få en finansiering av public service som garanterar programbolagens oberoende inte bara under de närmaste åren, utan på lång sikt. TV-licensen har visat sig vara mycket effektiv i det hänseendet, såväl i Sverige som i andra länder med starka public service-bolag.”

Betänkandet finns att läsa in sin helhet här. Medievärlden bevakar presskonferensen, som sänds live.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev