Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Framställde SD-ordförande som flyktingmotståndare – klandras av PON

Publicerad: 28 november 2017, 12:25

PON klandrar Sydöstran för att tidningen pekat ut en SD-ordförande som abort- och flyktingmotståndare utan att det varit motiverat.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var i slutet av mars i år som en artikel med rubriken ”Abort- och flyktingmotståndare ny SD-ordförande” publicerades på Sydostran.se. Av texten framgick att Sverigedemokraterna i Blekinges nya ordföranden tidigare motionerat om att att barnmorskor inte skulle behöva delta vid aborter med hänvisning till sitt samvete samt att flyktingar inte skulle få tolkhjälp. Nio timmar senare uppdaterades artikeln med den nya rubriken ”Mot aborter och tolkhjälp – ny SD-ordförande vald”.

Artikeln anmäldes av SD-ordföranden som menade att den första versionen av rubriken var felaktig och att publiceringen skadat hans anseende kraftigt. I sin anmälan vände sig ordföranden mot beskrivningen att han skulle vara abort- och flyktingmotståndare. Han framhöll att han är för lagstiftning om fri abort men anser att sjuksköterskor som inte vill utföra ingreppet bör slippa. Inte heller påståendet om att han skulle vara flyktingmotståndare var riktigt, menade anmälaren. Däremot anser han att flyktingarna själva bör stå för kostnaderna för tolk.

Sydöstran svarade genom sin utgivare att rubrikerna visst har täckning i texten. I sitt yttrande skriver utgivaren också att det ”knappast behövde bevisas att en ledande Sverigedemokrat var något annat än motståndare till flyktingar”.

Allmänhetens Pressombudsman gör bedömningen att de politiskt kontroversiella påståendena är ”oreserverade” då de saknar stöd i både artikeln och yttrandet till PO. Vidare konstaterar PO att SD-ordföranden tillfogats en oförsvarlig publicitetsskada.

PON instämmer i PO:s bedömning och klandrar Sydöstran för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Läs mer på PO-PON:s hemsida.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev