Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Främlingsfientlig grupp kampanjar mot Expressen

Publicerad: 1 mars 2017, 10:08

Den senaste tiden har flygblad med bilder på Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och falska uppgifter om en uppmärksammad hatsajtsdriven rättsprocess spridits runt om i landet.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterThomas MattssonExpressen

Det är en anonym grupp som kallar sig ”Medborgarinitiativet” som de senaste dagarna fäst flygblad på bilars vindrutor och i brevlådor. På flygbladet uppmanas personer att undvika Expressen för att i stället vända sig till hatsajter för att söka information.

Bakgrunden är att tidningen nyligen friades av Stockholms tingsrätt i ett tryckfrihetsmål. Processen finansierades av främligsfientliga Fria Tider och drevs av en docent som i tidningens granskning av näthat 2013 avslöjades med att anonymt sprida främlingsfientlighet på en rad olika sajter. Tidningen friades dock på samtliga 60 förtalspunkter av en enig tryckfrihetsjury.

Men efter den friande domen spred flera hatsajter osanna uppgifter om hur tryckfrihetsprocesser fungerar. Det påstods bland annat domen att ”ett riggat system” hade friat tidningen.

”Det är direkt felaktigt och oerhört allvarligt. Att ställa sig över ett rättssystem urholkar lagen”, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter till Expressen.

På flygbladet sprids också felaktiga uppgifter om såväl rättsprocessen som den näthatspublicering som föregick tryckfrihetsmålet.

”Men en sak glömde de anonyma upphovsmännen till flygbladet att berätta, nämligen att de publicistiska medierna inte viker undan för sådana här påtryckningar. Vi har världens äldsta tryckfrihetsförordning och en mångfald i media – radio, tv, tidskrifter, böcker, tidningar – som garanterar ett rikt utbud. Den oberoende rapporteringen kommer att fortsätta”, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på sin blogg.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev