Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Framgång för rösträkning live

Publicerad: 27 september 2010, 06:37

Genomslaget blev stort då Expressens sociala medier-redaktör, Emanuel Karlsten, sände live från onsdagens avgörande rösträkning i Trollhättan.


Ämnen i artikeln:

ExpressenEmanuel Karlsten

Hur fick du den här idén?

Det var vår editionschefens idé att sätta upp en webbkamera i rösträkningsrummet för att ge läsarna en inblick i hur det går till. Men det blev lite problem eftersom en ensamt placerad kamera på stativ klassas som övervakningskamera. Men till slut kom länsstyrelsens jurister fram till att det var okej om jag hela tiden höll i kameran. Så jag fick sitta och göra det i sju, åtta timmar.

När rösträkningen närmade sig slutspurten fick Emanuel Karlsten följa den i ett mindre rum med bara 20 räknare. Där lade han upp en chatt och fortsatte att filma med ena handen och chatta med läsarna med den andra. Och när det bara återstod två rösträknare stegrades läsarnas intresse ytterligare.

Läsarna blev verkligen superengagerade. När rösträkningen var klar kunde vi dessutom ta med läsarna in till registratorn och skildra det sista momentet då resultatet skickades till valmyndigheten.Vi blev ögon och öron åt tusentals läsare den kvällen och fick otroligt bra respons.

Vad lärde ni er av den här grejen?

Jag tycker det här är ett bevis på hur enkla metoder kan leda till bra journalistik. Det är lätt att få tv-komplex när man jobbar med webb-tv och börja tänka att allt måste vara så tv-mässigt med skarp bild och så. Här visar vi att närvaro och engagemang är det viktigaste. Det är på det här sättet webb-tv kan hävda sig mot vanlig tablå-tv.

Kommer ni att göra den här fler gånger?

Ja, det tror jag. Vi fick bra respons och bra tittarsiffror. Men det här var inget steg i någon större plan. Vi får se hur vi kan ta det vidare.

Du kallades geni på Twitter i slutet på veckan? Hur känns det?

Det är ju smickrande.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

ExpressenEmanuel Karlsten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev