Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Frågetecken kring mord på bulgarisk journalist

Publicerad: 15 oktober 2018, 06:08

Enligt de bulgariska myndigheterna var mordet på den granskande journalisten Viktoria Marinova inte kopplat till hennes yrkesroll. Men jurister och journalister i landet är inte lika övertygade.


Den var förra helgen som den bulgariska tv-journalisten Viktoria Marinova hittades mördad i en park i staden Ruse. Dödsorsaken var flera hårda slag mot huvudet och strypning, enligt den ansvariga åklagaren. Marinova ska också ha blivit våldtagen.

I onsdags greps en 21-årig man som misstänks för mordet i Hamburg. De bulgariska myndigheterna slog snabbt fast att mordet inte var kopplat till Viktoria Marinovas yrke. Men jurister och journalister i landet är inte lika övertygade, rapporterar Dagens Nyheter.

”Vi tittar noga på alla fakta, och vi ser diskrepanser mellan förövarens profil och vad polisen hävdar att han har gjort”, säger Atanas Tjobanov, redaktör på undersökande sajten Bivol.bg, till Politico Europe.

Mordet har gjort att strålkastarna riktats mot pressfriheten i landet och i Europa i stort. Marinova är den tredje granskande journalisten som mördas på mindre än ett år i Europa.

Sett till Reportrar utan gränsers (RUG) årliga pressfrihetsindex är Europa den världsdel där situationen för pressfriheten försämras snabbast. RUG:s ordförande Jonathan Lundqvist sade i förra veckan till Medievärlden att han oroades över den negativa utvecklingen i Europa.

– Europa ligger visserligen högt totalt sett men samtidigt är det här försämringen går snabbast. Det är synd. Europa brukade vara världsledande i pressfrihet, men nu ser vi en negativ trend även här. Att vi inte längre är det föredöme vi en gång varit är smärtsamt.

Läs också

RUG:s ordförande: ”Vi måste återupprätta respekten för journalistiken” (2018-10-08)

Grävande bulgarisk journalist brutalt mördad (2018-10-08)

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev