Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fp-ledamot vill att 1 miljard avsätts för yttrandefriheten

Publicerad: 11 september 2007, 08:24

Alldeles för lite av den svenska biståndsbudgeten går till att främja yttrandefrihet, oberoende medier och pressfrihet i utvecklingsländerna. Det vill folkpartiets Birgitta Ohlsson ändra på och föreslår att 1 miljard avsätts för detta i den kommande biståndsbudgeten.


Förslaget, som framförs på DN Debatt i dag,  har formulerats mot bakgrund av att svenska flaggor nyligen bränts i Pakistan  på grund av att svenska medier återgivit Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund, fjolårets attacker mot danska ambassader sedan Jyllands-Posten publicerat karikatyrer på profeten och att stora medieföretag som Google, Yahoo och Microsoft rensat kontroversiella ämnen från sina hemsidor efter påtryckningar från diktaturländer.

Bara knappt hälften av världens befolkning lever i stater med etablerad demokrati och i många delar av världen lever journalister, oppositionspolitiker, författare och bloggare under dödshot, skriver Birgitta Ohlsson med tillägget att censur och avsaknad av fria medier försvårar demokratiseringen i många länder. ”En ekonomisk satsning  skulle kunna stödja framväxten av fria medier och en oberoende journalistkår i slutna samhällen.”

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev