Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fotoförbudet kommer med kuslig tajming

Västerbottens läns landsting inför med omedelbar verkan ett totalstopp för fotografering i samtliga lokaler. Nyheten slog ner som en bomb bland de lokala medierna, skriver Norrans chefredaktör Anette Novak.

Publicerad: 19 oktober 2011, 10:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Bakgrunden är – enligt pressmeddelandet från landstinget – att individer dokumenterat olika vårdsituationer med sina mobiltelefoner och att detta ska ha varit till obehag för andra patienter och för personalen.

Som praktiker ställer jag mig genast frågan vad som menas med att dokumentera olika vårdsituationer? Forna Norrankollegan Ulf Blomqvist föreslog på Facebook följande skarpa läge: pappan som tar en bild på sin nyfödda dotter på BB. Eller 80-åriga mormodern som fotograferas på sitt tårtkalas.

Jag förstår till fullo vikten av att respektera patienternas integritet i en så utsatt situation som den i vården. Och jag är djupt införstådd med utmaningarna som uppstår när människor utan kunskap och erfarenhet av publicistisk konsekvens får tillgång till möjligheter att dokumentera och masspublicera. Kanske är det vår tids allra största utmaning. Men vi tar oss inte igenom den genom att leka Nordkorea.

Beslutet kommer dessutom med en kuslig tajming: endast några veckor efter Norrans omfattande granskning av hur Västerbottens läns landsting hanterar av Socialstyrelsen kritiserad vårdpersonal (de får jobba kvar). Det kommer dagen efter en tung publicering om historiska nedskärningar i vården (resultatet av landstingsledningens mångåriga mismanagement).

Tilltaget från landstinget i Västerbotten hur märkligt det än kan tyckas – skriver in sig i en kontext. De senaste åren har allt fler initiativ tagits, där stärkt integritetsskydd varit den gemensamma nämnaren. Europadomstolen har slagit fast att det är viktigare att skydda prinsessan Caroline av Monacos privatliv än pressens frihet att skriva om det. Och ett svenskt förslag vill göra det straffbart att fotografera människor i vissa situationer. För att nämna två exempel.

Möjligen känner sig Västerbottens läns landsting stärkt av sammanhanget, men beslutet om ett generellt kameraförbud under denna integritetstäckmantel kan emellertid inte betecknas som något annat än löjeväckande. Frågorna värnas redan av såväl Datainspektionen som brottsbalken, Tryckfrihetsförordningen, Yttrandefrihetsgrundlagen samt de branschetiska reglerna. Tror landstingsledningen i Umeå att deras lokala mörkläggning kommer att fungera bättre?

Någon konsekvensanalys kan heller inte ha genomförts. För hur kan man annars ha blundat för resultatet: att en av vår demokratis mest grundläggande fri- och rättigheter beskärs.

Det kanske värsta är ändå vad initiativet indirekt säger om landstingets människosyn. I stället för att se patienternas och deras anhörigas individuella behov omyndigförklarar man en hel befolkning och idkar kollektiv bestraffning mot bakgrund av något eller några påstådda snedsteg.

Vi har ännu inte hunnit diskutera igenom frågan på redaktionen. Men jag lutar personligen åt att i de fall då det är berättigat uppmana till civil olydnad.

Jag är nämligen övertygad om att mediernas granskning är nödvändig för att samhället ska fungera. Om hygienen missköts så patienter avlider måste vi kunna dokumentera detta. I bild. Om patienter inom äldrevården misshandlas av sina vårdare måste vi kunna dokumentera detta. Med rörlig film.

Landstinget vill att medier och andra hugade ska söka tillstånd. Vi kommer säkert att få ja. Och de gångerna kommer det att vara snyggt, städat och alla vårdare snälla mot patienterna.

Anette Novak, ansvarig utgivare, Norran

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev