Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Förundersökningen mot Johan Ståhl läggs ner

Publicerad: 18 december 2012, 13:49

Förundersökningen mot Sydsvenskans förre vd Johan Ståhl läggs ner. Enligt statsåklagare Nils-Erik Schultz vid Riksenheten mot korruption kan brott inte styrkas. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Johan StåhlBonnierGunilla HerlitzSydsvenskan

Vi har hört rätt många personer och det finns många olika uppgifter som framkommit. Vi kan dock inte styrka att Ståhl skulle ha försökt få provisioner vid den där tidningsaffären. Inte heller att han skulle ha påverkat värderingen av bolaget.

Mot bakgrund av det lägger jag ner förundersökningen, säger Schultz.

Beslutet innebär att Ståhl inte längre är misstänkt för grovt mutbrott och trolöshet mot huvudman.

För min del är det ett oerhört skönt besked men det var för min del ganska väntat, säger Johan Ståhl när Medievärlden når honom i Tjeckien med beskedet att han inte längre är brottsmisstänkt.

Jag vill inte närmare kommentera det hela innan jag fått ett officiellt besked, men så mycket kan jag säga at det här har varit en dj-la process, som varit konstig i många led. Och det här beskedet styrker min uppfattning att jag inte har gjort något fel.

Bakgrunden är att Johan Ståhl i samband med en försäljning av de tre Skånemediatidningarna (Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda) försökte utverka en provision till sig själv. Den tänkta provisionen har uppgetts till tio miljoner kronor.

Ståhl slutade på egen begäran sin anställning på Sydsvenskan i maj förra året och utlöste då en fallskärm på 37 månadslöner, drygt tio miljoner kronor.

När Bonniers granskade Ståhls affärer under hans vd-tid upptäckte man, enligt en egen utredning, vad som betecknades som  upprepade befogenhetsöverträdelser och avtal som skadat företaget och att han skulle  grovt åsidosatt sina vd-skyldigheter.

Mot bakgrund av det fick Ståhl sparken och utbetalningen av hans uppsägningslön och avgångsvederlag stoppades. Kvar att betala ut var då cirka åtta miljoner kronor.

Riksenheten mot korruption startade på eget initiativ en förundersökning för att utreda om mutbrott hade begåtts.

Att brottsutredningen nu läggs ner innebär inte automatiskt att Ståhl får ut dessa resterande åtta miljoner. Parallellt med utredningen har Ståhl krävt ett skiljedomsförfarande och den processen pågår just nu.

Lars Ohlander

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.