torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Forma köper klassikern Hälsa

Publicerad: 1 oktober 2008, 10:36

Forma köper klassiska hälsotidningen Hälsa av Per och Monica Frisk samt Medströms. Hälsa och förlaget Energica omsatte i fjol 38 miljoner, med en rörelsemarginal på 3 miljoner.


Hälsa startades av Are Waerland för 60 år sedan och har varit knuten till hälsorörelsen. Per och Monica Frisk tog över 1990 när tidningen ekonomiskt körts i botten.

Tidningen har under deras tid utvecklats och förlagsverksamheten byggts ut. Ifjol omsatte tidningen 28 miljoner och förlaget 10. Vinsten på 3 miljoner fördelades 50-50.

Senaste räckviddsmätningen i våras gav Hälsa 248 000 läsare. Läsartalen är sakta vikande sedan början på 2000-talet. 2006 gjordes tidningens utseende om.

”Hälsa är ett perfekt tillskott som både kompletterar och förstärker våra nuvarande konsumenttidningar”, säger Formas magasinschef Maria Croon i ett pressmeddelande.

Tidningen och förlaget har redaktion i Stockholm och administration i Orsa. Per och Monica Frisk kommer att arbeta vidare som chefredaktör och förlagschef i två år.

Formas köp ger tidningen mer muskler, i en lågkonjunktur.

– Som vi hittills varit förskonade effekterna av, säger Per Frisk.

Vad Forma betalat vill Per Frisk inte säga.

Tidningen var nergången när ni tog över, och gör nu rejäl vinst – är ni nöjda med priset?

– Ja.

Hälsa har de två senaste åren gjort sina bästa resultat någonsin.

Med Formas resurser, vad vill du utveckla?

– Webben. Den ska stödja tidningen, men också med ett aggressivare nyhetsarbete hetsa pappret.

Hälsas huvudkonkurrenter är Bonniertitlarna Må Bra, I form och Topphälsa. Av dem har Må Bra en svagt vikande läsarutveckling, likartad Hälsas. I form ligger i princip still, relativt nystartade Topphälsa svagt positiv.

Bästa ansiktet på en Hälsa?

– En glad och frisk Hälsatjej.

Redaktionen ska fortsätta, hur det blir med verksamheten i Orsa är inte avgjort. I Forma kan verksamheter koordineras och åtskilliga synergivinster göras. Forma kommer att besöka Orsa i morgon, enligt Per Frisk.

Hälsotidningarnas räckvidder våren 2008:

Hälsa 248 000
Må Bra 388 000
I form 219 000
Topphälsa 109 000

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev