Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Förhandlingsstopp på Sydsvenskan/HD

Publicerad: 23 september 2014, 04:44

Beslutet om de personalnedskärningar som ska göras efter Sydsvenskans köp av Helsingborg Dagbladet har blivit kraftigt försenat sedan SJF-klubbarna kallat in löntagarkonsulter. Alla förhandlingar med journalisterna ligger nu på is.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Vi vill inte att det ska gå så fort som ledningen vill, säger klubbordföranden på HD, Hedvig Juhasz Thot, som ingår i journalisternas gemensamma förhandlingsdelegation.

Vi anser att nedskärningarna blir för stora och vill ha granskat om det här verkligen kan fungera. Vi tror inte alls att det blir så lätt som de säger. Vi vill också veta vad det långsiktiga målet egentligen är det finns det ingenting sagt om.

Anette Östergren är HR-chef på Sydsvenskan och den som från ledningens sida sköter förhandlingarna.

Allting blir nu minst sex veckor skjutit framåt i tiden, men vår målsättning är fortfarande att vara klara vid årsskiftet. Förhandlingarna står just nu still. Så även de enskilda samtalen vi vill ha med varje medarbetare. Det finns ingen anledning att ha sådan när man väntar på löntagarkosulternas rapport.

75 journalisttjänster ska bort på de två tidningarna. 35 på HD och 40 på Sydsvenskan, enligt uppgift.

I dagarna har Anette Östergren för säkerhets skull lagt ett varsel om 70 journalisttjänster en handfull enskilda överenskommelser har redan gjorts.

Anette Östergren tror inte att en konsultrapport kan förändra själva numerären på nedskärningarna.

Men det är möjligt att det kan komma synpunkter som förändrar något i själva strukturen.

Förhandlingar med övriga yrkesgrupper på tidningarna är i full gång. Sammantaget ska personalstyrkan på de två tidningarna minska från 600 till ca 400 anställda.

Lars Ohlander

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev