Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Föreslaget skydd för irländskt privatliv kritiseras

Publicerad: 17 oktober 2006, 11:20

Internationella protester riktas mot ett irländskt lagförslag till skydd för privatlivet. Det hämmar tidningars legitima och viktiga sätt att arbeta i samhället, skriver den internationella utgivarorganisationen WAN och World Editors Forum.


I stället borde man använda självreglering, så som branschen vill, och inrätta en allmänhetens pressombudsman och en pressens opinionsnämnd, anser organisationerna, som vädjar till den irländska regeringen att avslå lagförslaget.
Enligt förslaget skulle möjligheten att publicera information hämtat från ett flertal offentliga dokument kringskäras. Det vill också ge personer möjlighet att genom domstolsförelägganden hindra att visst material publiceras. ”Bevakning, belägring och förföljelse”  ska vara förbjudet också då journalister  tror att någon är skyldig till ett allvarlig brott. Enskilda ska genom ålägganden kunna hindra journalister i deras efterforskningar så snart de inser att deras förehavanden undersöks.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.