Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Folkkär programledare polisanmäld för sexbrott

Publicerad: 23 oktober 2017, 06:14

En programledare på SVT har polisanmälts för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Bakom anmälan står en tidigare praktikant. SVT utreder nu anklagelserna.


Ämnen i artikeln:

SVT

En mångårig medarbetare på SVT har polisanmälts för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning av en före detta praktikant, rapporterar Expressen. Enligt kvinnans vittnesmål ska programledaren ha missbrukat att han hade hennes privata nummer och skickat ett stort antal sms med sexuella anspelningar:

”Det var frågor om han skulle skicka bilder på sig själv naken och om vi skulle ligga? Det hade inget med jobbet att göra”, säger hon till tidningen.

Efter att kvinnan larmat om händelsen startades en internutredning mot programledaren. Vidare kallades programledaren till ett chefsmöte där han fick en formell varning och bad om ursäkt till praktikanten.

”En missförstod och tog i lite för mycket, vilket var jag. Den andra tyckte att det var obehagligt, vilket var hon”, säger programledaren till Expressen.

Programledaren och praktikanten fortsatte arbeta ihop och omkring ett år efter att SVT utrett saken inledde de två en relation. Enligt programledaren handlade det om ett förhållande som varade i ett drygt år, enligt praktikanten handlade det om en vänskapsrelation ”av stundvis destruktiv sexuell karaktär” – och inte någon parrelation.

Programledaren säger till Expressen att han är chockad över polisanmälan eftersom han betraktat saken som utredd. Och han hävdar att han är oskyldig till anklagelserna om trakasserier.

Men efter att praktikanten, som i dag är 28 år, nu valt att göra en polisanmälan har SVT beslutat att utreda anklagelserna ännu en gång.

”Vi kommer under dagen gå tillbaka till händelsen och se om vi på något sätt borde ha agerat annorlunda”, sade HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala till Expressen i lördags. SVT vill nu avvakta polisutredningen innan man lämnar ytterligare kommentarer.

I söndags rapporterade Expressen att ytterligare en kvinna slagit larm om att programledaren tagit olämpliga kontakter med en medarbetare. Enligt tidningen handlar det även i detta fall om en oönskad sms-konversation till ett privat nummer. Vid tiden för sms:en ska kvinnan varit 22år gammal. Efter att hon sagt till programledaren att ”han gått över gränsen” samt larmat en projektledare på SVT om sms:en – som hon upplevt som obehagliga – ska de ha upphört.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.