Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Folket minskar i format

Publicerad: 14 september 2006, 07:15

Folket byter format vid årsskiftet- från tabloid till halvberliner. I går kväll testkörde man nya formatet för första gången i skarpt läge.
- Det gick mycket bra, säger chefredaktören Katrin Säfström.


Vid årsskiftet lämnar Folket VLT:s tryckeri i Västerås för att börja trycka hos Eskilstuna-Kuriren. Att Folket nu väljer det i Sverige ovanliga formatet halvberliner har till stor del med konkurrenssituationen i Eskilstuna att göra. Eskilstuna-Kuriren trycks i berliner.
– Vi vill fortsätta att skilja oss åt från EK. Dessutom tror jag att tidningen kan upplevas som snabbare och rappare i nytt format, säger Katrin Säfström.
Några svenska förebilder finns inte. Folket har i stället blickat mot Tyskland och Österrike där det finns ett antal dagstidningar som trycks i halvberliner. Många formgivare, till exempel Mario Garcia, pratar ofta om mindre format (till exempel A4) som den kommande trenden.
Folkets dummyarbete har letts av Peter Johansson, nattchef, och Gustav Lindberg, grafisk formgivare. Mellan 4 000 och 5 000 exemplar provtrycktes i Eskilstuna i natt. Orsaken till att man tryckte så pass många exemplar var att under så pass autentiska villkor som möjligt testa tryckeriets kapacitet.
Även om huvudtidningen blir halvberliner räknar Katrin Säfström med att del 2 kommer att tryckas i helberliner på grund av annonsmängd.
Det nya formatet kommer under hösten att testas av läsar- och annonsörsgrupper.
Folket har en TS-upplaga på 7 600 exemplar. Antalet läsare enligt Orvesto Konsument 2005 ligger på 25 000.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev