Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fokus/SVT: Felprioritering att lägga för mycket kraft på gårdagens nyheter

Publicerad: 25 november 2009, 08:07


Fokus/SVT: Eva Hamilton svarar på kritiken mot Ett fall för Louise
Fokus/SVT: Eva Hamilton om kommande kanalförändringar
Fokus/SVT: Tre internetprofiler om SVT
Fokus/SVT: Sociala medier viktigare än TV4


Ämnen i artikeln:

Eva HamiltonSVT

New York Times publicerade nyligen ett reportage om en svår miljöolycka. Reportaget kunde göras med hjälp av pengar som samlats in från läsarna. Det var första gången som NYT provade den formen av finansierad journalistik. Men fler tidningar, i bland annat USA och Danmark, har liknande planer på att bygga upp fonder till stöd för granskande journalistik. Hur ser du på den typen av utveckling?

– Det låter som ett feltänk. Det finns ingen som helst anledning till att det skulle behövas extra fonder för att bedriva kvalificerad och undersökande journalistik. Den typen av journalistik är en grundförutsättning för hela verksamheten. Det finns flera problem med den typen av finansiering: Vem styr de fonderna och därmed den undersökande journalistiken?

Med tanke på lågkonjunkturen och dagspressens problem, ser du en risk i att den kvalificerade journalistiken enbart kommer att kunna bedrivas i public service-bolagen i framtiden?

– Vore jag chefredaktör på en tidning skulle jag lägga mycket större kraft åt att fundera på vad tidningar kan tillföra. Att som i dag ägna hela första delen av tidningen åt gårdagens nyheter känns som en felprioritering.
– Jag skulle prioritera undersökande journalistik, kommentarer, väl skrivande journalister och tyckare. I stället för att redovisa vad som hänt borde tidningarna ägna sig mer åt att svara på frågorna: Vad händer härnäst? och Vad var det som orsakade händelsen?
– Fortsätter man att mest syssla med gårdagens nyheter tappar man helt det som skulle kunna vara överlevnaden för den mer långsamma dagstidningen – fördjupningen och förklaringarna.

Är du förvånad över att du fortfarande ser mycket av ”gårdagens nyheter” i dagspressen?

– Ett exempel: Jag gav min äldste son, som är forskare, en månads prenumeration på DN. När den gick ut ville han inte förnya den eftersom han inte tyckte att det var särskilt mycket nytt som stod i den.
– Det finns något djupt alarmerande när den gruppen av unga människor inte vill prenumerera på en morgontidning.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Eva HamiltonSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.