Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fokus/SVT: Eva Hamilton svarar på kritiken mot Ett fall för Louise

Publicerad: 25 november 2009, 08:02

SVT:s vd anser att vi går mot större öppenhet inom medierna:
- Barn lever sällan i Bullerby-idyll, men vi låtsas gärna det. Men barnen själva vet hur det är och måste få berätta om det, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Eva HamiltonSVTPOPON

Barnombudsmannen framförde på DN Debatt (5 november) kritik mot SVT för Ett fall för Louise. BO ansåg att SVT i programmet exponerar barn i kris på ett skadligt sätt. Hur reagerar du på den kritiken?

– Vi är medvetna om att det här inte är okomplicerat ämne, ett viktigt syfte med programmet har varit att låta barn själva komma till tals. Barns berättelser är lika mycket värda som vuxnas. Vi har också velat ta bort den skamstämpel som ofta omger problem i familj. Vi har velat öppna dörren, på samma sätt som vi gjort när det gäller andra privata skamligheter under vår samtid, säger Eva Hamilton.

Finns det något ni kunde gjort annorlunda?

– Det finns det alltid. Vi har velat ge oss på detta eftersom vi vill vara en nyttig tv som hjälper människor.

– Familjerna har själva anmält sig, de har fått titta på programmen innan de sänds och vi har tagit hänsyn till deras önskningar. Vi diskuterar intensivt och kontinuerligt innehåll och redigering av kommande program. Vi har också gjort uppföljningar med familjerna efter att programmen har sänts.

Journalistförbundet har också kritiserat programmet. SVT brister i hänsyn till barn och att konsekvensen har blivit en allt mer hänsynslös publicering, skrev man på DN Debatt (6 november) Kommentar?

– Jag håller inte med, men vi går mot allt större öppenhet inom medierna och det omfattar också barn. På gott och på ont. Men mycket på gott. Barn lever sällan i Bullerby-idyll, men vi låtsas gärna det. Men barnen själva vet hur det är och måste få berätta om det.

– För 15 år sedan var det skamligt att i medierna tala om att någon var homosexuell, för tio år sedan var det skamligt att berätta att man blivit hustrumisshandlad. Att barn har konflikter med sina föräldrar sker i alla familjer – jag tycker inte att det är hänsynslöst att försöka visa på lösningar.

Flera röster höjs för att förändra det pressetiska systemet. Enligt en nyligen gjord undersökning vill en majoritet av Sveriges ledande publicister inom dagspress och tidskrifter att PO/PON ombildas till Medieombudsmannen/Mediebranschens opinionsnämnd och att den nya nämnden tar över delar av Granskningsnämndens verksamhet. Kommentar?

– Jag har ingen brådska att ändra konstruktionen, för vår del fungerar den bra. Jag uppfattar Granskningsnämnden som en tyngre och mer effektiv organisation än vad PO är. Det finns en konflikt i att det är riksdagen som ger oss inom public service våra uppdrag samtidigt som vi måste vara oberoende av politikerna.

– Och när granskningen sker så finns det en poäng i att Granskningsnämnden faktiskt är en statlig myndighet därför att den ju är kopplad till våra ägare.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Eva HamiltonSVTPOPON

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev