Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Födelsedagsmanifestation för Dawit Isaak

Publicerad: 26 oktober 2018, 04:00

I morgon fyller journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea, 54 år. Därför arrangeras i dag en manifestation i centrala Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Den 18 september 2001 greps och fängslades Dawit Isaak och nio andra journalister. Det efter att den tidning som Dawit Isaak var delägare i publicerat ett öppet brev i vilket medlemmar av det styrande partiet krävt att presidenten skulle genomföra demokratiska reformer och mänskliga rättigheter i Eritrea. Allt sedan dess har Dawit Isaak stått anklagad för brott mot rikets säkerhet. Hans fall har dock inte prövats rättsligt.

Sverige har länge krävt hans frigivning. 2016 ställde sig EU-parlamentet bakom en resolution, i vilken Dawit Isaak är namngiven, som kräver att Eritrea släpper alla politiska fångar. Året därpå tilldelades han UNESCO:s pressfrihetspris för sitt ”mod, motstånd och helhjärtade tro på yttrandefrihet”.

Med anledning av att Dawit Isaak fyller år i morgon har flera organisationer gått samman och arrangerat en manifestation i dag på Wallingatan i centrala Stockholm. Personer som, liksom Dawit Isaak är födda 1964, har bjudits in att delta för att visa att Dawit Isaak – trots att han suttit fängslad i så många år – skulle kunna ha ett långt liv framför sig. Samtidigt lanseras också en crowdfundingkampanj där de insamlade pengarna ska gå till distribution och nyutgivning av Dawit Isaaks bok ”Hopp: historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter”. Boken kommer att delas ut till samtliga EU-parlamentariker.

Födelsedagsmanifestationen arrangeras av Mediekampanjen för Dawit Isaak som drivs av Stödföreningen Dawit Isaak i samarbete med Författarförbundet, Publicistklubben, TU, Svenska Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter, Svenska Pen, Reportrar utan gränser, Utgivarna och tidningen Expressen och. Även svenska Amnesty är medarrangör till fredagens manifestation som livesänds via Free Dawits Facebooksida.

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex hamnar Eritrea näst längst ned, på plats 179 av 180. Bara i Nordkorea anses situationen för journalister vara värre.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev