Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

FN:s säkerhetsråd fördömer våld mot journalister

Publicerad: 28 maj 2015, 08:37

Igår antog FN:s säkerhetsråd en resolution som fördömer våld och övergrepp mot journalister.


I resolutionen, som antogs enhälligt, slås det fast att journalistik är en grundpelare i det demokratiska samhället och staterna uppmanas att agera för att öka säkerheten för journalister.

”Den senaste tidens mord på journalister har uppmärksammats stort över hela världen, inkluderat de brutala morden på representanter för västerländska medierepresentanter i Syrien. Men vi får fortfarande inte glömma att ungefär 95 procent av alla journalister som dödas i väpnade konflikter är lokala journalister, som får betydligt mindre mediebevakning”, sade FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson i en kommentar.

FN-organet Unesco har också tagit fram en aktivitetsplan för ökad säkerhet för journalister och minskad straffrihet för våld mot journalister.

”Resolutionen sätter tryck på FN:s medlemsstater att utkräva ansvar för våld mot journalister. Den blir ett viktigt verktyg i arbetet för att öka säkerheten för journalister, framför allt de som arbetar i väpnade konflikter”, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, i en kommentar.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.