Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

FN kräver oberoende utredning av journalistmord

Publicerad: 31 oktober 2018, 07:01

Michelle Bachelet, chef för mänskliga rättigheter på FN, kräver en oberoende utredning av mordet på den saudiska exiljournalisten Jamal Khashoggi.


FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, sade på tisdagen att hon vill se att internationella experter involveras i en oberoende utredning av det misstänkta mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi, rapporterar TT.

I uttalandet kräver Michelle Bachelet att de oberoende utredarna ska få tillgång till bevismaterial och vittnesuppgifter.

”Ribban måste sättas väldigt högt för att säkerställa ansvarsutkrävande och rättvisa för ett sådant skamlöst brott mot en journalist och regeringskritiker.”

Jamal Khashoggi sågs för sista gången i början av oktober i samband med att han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Först förnekade Saudiarabien uppgifterna om att konsulatet skulle ha någonting med journalistens försvinnande att göra, men senare har den saudiska utrikesministern Adel al-Jubeir bekräftat att Khashoggi dött i ett slagsmål som urartat inne på konsulatet. Enligt honom ska journalistens död ha varit ett ”enormt misstag” och inte något som kronprins Mohammed bin Salman kände till.

Michelle Bachelet kräver vidare att Saudiarabien och Turkiet ska arbeta tillsammans med att utreda mordet samt att Saudiarabien berättar var kroppen finns.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev