Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Flera oklarheter kring Gui Minhais påstådda frigivning

Publicerad: 30 oktober 2017, 08:17

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai ska ha släppts ur fängelset, men omständigheterna kring hans frigivning – och villkoren för den – är ännu oklara.


Ämnen i artikeln:

UD

Två år har gått sedan den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai försvann från sin semesterbostad i Thailand. En tid efter försvinnandet visades Gui Minhai upp i statlig kinesisk tv. I klippet erkände förläggaren ett gammalt trafikbrott som ska ha skett i Kina. Men erkännandet har avfärdats av människorättsorganisationer, vilka menar att det är framtvingat av kinesiska myndigheter och att det egentliga skälet till hans bortförande är att han driver ett regimkritiskt förlag i Hongkong. När statsminister Stefan Löfven i somras träffade Kinas president Xi Jinping tog han upp fallet med den bortförde svenska förläggaren.

Och så förra tisdagen kom nyheten från kinesiska myndigheter om att Gui Minhai släppts fri. Flera medier rapporterade om frisläppandet, däribland Medievärlden.

”Vi har fått besked av kinesiska myndigheter att han ska ha frigivits. Vi vill få klarhet i vissa uppgifter i ärendet och det kommer vi att fokusera på nu”, sade Patric Nilsson på UD:s presstjänst i samband med de nya uppgifterna.

Men snart efter beskedet stod det klart att Gui Minhai fortfarande var försvunnen. Varken hans familj eller Sveriges utrikesdepartement fick någon kontakt med honom. Minhais dotter Angela Gui har kritiserat medierna för att de fört fram kinesiska myndigheters budskap, vilket Medierna i P1 rapporterade om.

Läs också

Kinesiska myndigheter: Gui Minhai är fri

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.