Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Flera fel i artikeln om Siljan News

Siljan News göra bara det Mittmedia gör. Och sitter lika lite i knäet på Leksands kommun som Dalarnas Tidningar. Det skriver Siljans News vd och ansvarig utgivare Thorbjörn Carlsson i en replik till Gabriel Ehrling.

Publicerad: 22 augusti 2017, 04:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dalarnas Tidningars ledarredaktion och ledarskribent, Gabriel Ehrling har i en artikel fört fram en hel del frågor om Siljan News verksamhet som vi vill svara på. Frågorna är många och handlar om många ämnen, bland annat kritiserar han Siljan News för brister i pressetiken och särskilt så i förhållande till Leksands Kommun.

Pressetik är ett viktigt ämne som vi gärna diskuterar. Tyvärr innehåller texten ett antal sakfel och orimliga tolkningar. Det är något som hade kunnat undvikas om Gabriel Ehrling hade följt den viktiga pressetiska regeln att ta kontakt med motparten och ge den som kritiseras en chans att bemöta anklagelserna.

För er som inte känner till oss kan jag berätta att vi är ett nystartat medieföretag som sysslar med lokaljournalistik i Leksand och Rättvik. Vår affärsidé är att vi genom att vara duktiga på att bevaka vad som händer i bygden ska få många läsare och därigenom vara en intressant plattform för annonsörer. Vi startade i april och har under de månader som gått sedan dess fått en allt större läsarskara (43 000 läsare i juli), men även allt fler annonsörer. Vi som startat Siljan News är alla före detta medarbetare på Sveriges Radio som genom att satsa egna pengar och ta banklån kunnat starta upp företaget.

Ett första exempel på felaktigheter är Ehrlings påstående att Siljan News skaffat en ansvarig utgivare först nu och med anledning av en tidigare artikel i Dalarnas Tidning. ”Sannolikt är det avtalet med Leksands kommun och DTs rapportering om samarbetet som fått företaget att alltid äntligen få denna självklarhet på plats”, som DT skriver (19/8).

Det stämmer att Siljan News inte har haft en ansvarig utgivare förrän alldeles nyligen, men det har inte med DT att göra. Vi ansökte hos Myndigheten för radio och tv om att få vår utgivare registrerad redan inför starten av Siljan News i april men det var inte förrän för ett par veckor sedan som beskedet kom. Självklart ska Siljan ha en ansvarig utgivare och följa samma regler som alla andra utgivare.

För det andra låter Gabriel Ehrling förstå att styrelseledamöterna i Siljan News AB främst kommer från Stockholm och tycker att man kan ”diskutera hur lokal satsningen är”.
Det stämmer att flera av styrelseledamöterna är skrivna i Stockholm, men alla som till vardags jobbar med Siljan News bor i regionen, liksom delägaren Mats Ingels. Jag själv befinner mig på kontoret eller på andra håll i Rättvik och Leksand de flesta dagar i veckan och har ett hus i Leksands kommun.

För det tredje så hakar Gabriel Ehrling upp sig på att vi inte skriver om Mora IK vilket han kanske inte borde bli så förvånad över då vi varit väldigt tydliga på vår sajt med att vårt bevakningsområde är Rättviks och Leksands kommuner.

I ledarartikeln skriver DT också: ”Det har dock länge varit ganska oklart vad det är Siljans News egentligen sysslar med.”

Jag tycker nog att det är tydligt vad vi sysslar med. Vi bygger upp ett nytt medieföretag genom att jobba hårt för att skapa engagerande, intressant och viktig journalistik för alla som är nyfikna på vad som händer i Rättvik och Leksand. Det är nog också ganska tydligt för DT att de fått en tuff konkurrent om läsarna i Rättvik och Leksand då vi varje vecka i snitt räknar in 15 000 unika besökare på siljannews.se.

Så över till själva huvudfrågan i kritiken, om den oberoende journalistiken. I ledarartikeln skriver Gabriel Ehrling om att Siljan News sålt en serie podcasts till Leksands kommun. Det stämmer att så är fallet och vi är glada över att ha fått en kund för den här typen av sponsrat innehåll. Ni som läser Siljan News och för övrigt även Dalarnas Tidningar på nätet ser ju då och då innehåll som är märkt ”sponsrat av”. Det betyder att innehållet är kommersiellt och betalt för av en kund. Det kan mycket väl vara läsvärt eller som i det här fallet lyssningsvärt, men det är en kund som betalat för att få sitt innehåll exponerat. Viktigt att understryka är att det inte är våra reportrar som skriver de här texterna utan kunderna själva eller frilansskribenter som vi anlitar. Mittmedia där Dalarnas Tidningar ingår har i mångt och mycket ett likadant koncept som de jobbar hårt med att sälja till kunder både i Dalarna och på andra håll i landet.

När vi publicerar serien av poddar om kommunens verksamhet kommer vi självklart att tydligt markera att innehållet är sponsrat av Leksands kommun, vilket också framgår i det avtal DT läst och använder som underlag för sin kritik.

Det betyder inte att vi precis lika lite som DT sitter i knät på Leksands kommun i andra frågor. Vi kommer självfallet att fortsätta att kritiskt granska Leksands kommun och det görs av reportrar som inte arbetar med Podcasten.

Gabriel Ehrling får detta att verka som att vi gör något klandervärt. I så fall har han inte så höga tankar om vare sig den koncern han jobbar för eller för stora internationella företag som New York Times. Både Mittmedia och New York Times har egna avdelningar där de producerar innehåll åt företag, men även åt offentliga aktörer som kommuner. Självfallet har inte en liten uppstickare som Siljan News samma ekonomiska muskler och därför inte möjlighet att bygga upp egna avdelningar för det här ändamålet. Istället jobbar vi med ett nätverk av frilansare som vi kopplar samman med kunderna. Att jag som vd skriver under avtal som det med Leksands kommun är inte heller det konstigt. Det ingår i min roll som vd för företaget att göra det.

Siljan News fokuserar på att vara nära våra läsare och ta upp ämnen och frågor som engagerar. Det innebär att vi granskar och ställer obekväma frågor till makthavare när det är påkallat, men också att vi lyfter fram det positiva som sker och de personer som gör gott. Sedan starten har vi publicerat nära 500 artiklar om allt från kritik mot politiska beslut till porträtt av nyinflyttade i bygden.

Bakgrunden till att vi startat siljannews.se är att vi ser hur stora mediekoncerner som Mittmedia där Dalarnas Tidningar ingår monterat ned sin lokalbevakning. Vi accepterar inte den utvecklingen. Varje bygd har rätt till sin egen journalistiska bevakning, sitt eget kulturutbyte och sin egen opinionsbildning. Det vill vi på Siljan News bidra till. Det är också en viktig anledning till det stora stöd vi fått från läsare och annonsörer under de första månaderna sedan starten av Siljan News.

Thorbjörn Carlsson, ansvarig utgivare Siljan News.

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.