Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fler svenska journalister på väg till Afghanistan

Publicerad: 11 mars 2014, 11:52

Om en knapp månad är det val i Afghanistan. Det var anledningen till varför SR:s Nils Horner befann sig där. Fler svenska journalister är på väg dit. Men vissa redaktioner avstår från att skicka medarbetare. UPPDATERAD


Två journalister från Expressen ska bevaka valet i Afghanistan som kommer att ske i ett land där utländska styrkor inte längre närvarar för att förhindra oroligheter.

Hur länge ska Expressens medarbetare vara där?

Det här är ett pågående nyhetsarbete och jag kan ännu inte överblicka hur länge vår reporter och fotograf kommer att stanna. I nuläget förefaller mordet vara en enskild händelse på gatan i Kabul, kanske ett rån som när Ulf Strömberg från TV4 sköts i Afghanistan 2001, så man ska nog vara försiktig med att spekulera om exempelvis politiska eller religiösa motiv. När vi vet mer om vad som skett kan det påverka Expressens riskvärdering, men det är viktigt att komma ihåg att man aldrig är säker på farliga platser. Martin Adler mördades ju under en demonstration i Mogadishu i Somalia 2006, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Har dagens attentat fått er att ändra några planer?

Nej, vår princip är att bara skicka säkerhetsutbildade reportrar och fotografer till krigs- och konfliktområden. Erfarenhet är bra, men aldrig någon garanti. Frilansarna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström hade gått kurserna, men kidnappades ändå i Syrien. Vi på Expressen har varit med om otäcka situationer, men det senaste dödsfallet var reportern Arne Lemberg som sköts i Uganda 1979.

Innan de skickats iväg har medarbetarna fått en säkerhetsutbildning.

Vad går den ut på?

Bland annat fältsjukvård och hur man agerar givet olika förutsättningar. Men, och det vill jag betona, det går tyvärr inte att garantera en rimligt god arbetsmiljö i sådana här områden.

Aftonbladet har inte några utsända på plats i landet:

– Nej, i dagsläget har vi inte det. Vi överväger just nu om vi ska åka till Kabul. Vi bedömer säkerhetsläget och möjligheterna att resa dit, säger redaktionschefen Marica Finnsiö.

Kommer ni att skicka några för att bevaka valet?

Nej, inte som vi hade planerat.

TT har inte heller några planer på att i nuläget skicka reportrar för att bevaka det kommande valet.

Nils Horner var medveten om riskerna med sitt jobb. I samband med oroligheterna i Egypten för tre år sedan intervjuades han av Borås Tidning där han också medverkade som utrikeskrönikör:

Man vill ju inte riskera livet för ett inslag i radion på några minuter.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News