Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fler namnpublicerar Arbogakvinnan – men inte DN

Publicerad: 28 juni 2017, 10:22

Efter beskedet att tingsrätten bedömer Arbogakvinnan som skyldig till mord, försök till mord och anstiftan till mord så väljer många medier att publicera hennes namn. Men Dagens Nyheter avvaktar en eventuell namnpublicering tills domen fallit.


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-KurirenDagens NyheterAftonbladetExpressenSvenska Dagbladet

I går avslutades rättegången mot den så kallade Arbogakvinnan som står åtalad för bland annat mord, försök till mord och anstiftan till mord. Under rapporteringen från rättegången valde många medier att anonymisera kvinnan. Men VLT och Omni hörde till dem som i stället publicerade namn och bild, vilket Medievärlden skrev om.

Innan Västmanlands tingsrätt meddelar dom ska kvinnan genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Men redan i dag kom beskedet att tingsrätten bedömer henne skyldig till mord på sin far, mordförsök på sin mor och anstiftan till mord på sin före detta make.

Efter beskedet valde flera medier att namnpublicera, däribland Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen och Eskilstuna-Kuriren.

Men Dagens Nyheter har gjort en annan publicistisk bedömning. Caspar Opitz, redaktionschef på tidningen, beskriver i ett mejl till Medievärlden hur man resonerat:

”Eftersom dom ännu inte fallit valde vi att vänta med en eventuell namnpublicering.

Tingsrätten har förvisso uttalat sig i skuldfrågan men vi vill invänta den rättspsykiatriska undersökningen och vad som kommer fram där, samt att tingsrättens slutliga dom med påföljd kommer innan vi tar ställning till namngivningsfrågor i detta ärende.”

Inte heller P4 Västmanland eller SVT Västmanland har publicerat namn. På Daniel Nordströms blogg resonerar Mittmedia-utgivaren om de olika publicistiska bedömningarna.

Läs också

Få medier namnpublicerar Arbogakvinnan

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.