Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Flamman firade 100 år i helgen

Publicerad: 30 oktober 2006, 17:54

Tidningen har utsatts för sprängattentat och annonsbojkotter, men ändå hållit ut i hundra år.
- Flamman har vinglat mycket, men vi har aldrig vinglat åt höger, sammanfattade tidigare chefredaktören Alf Lövenborg på jubileumsfesten i lördags.


Ingen svensk tidning har en lika dramatisk historia som Flamman. I början av andra världskriget utsattes tidningen för ett sprängattentatet där fem personer dödades. Tidningen har också utsatts för annonsbojkotter, polisrazzior och försök till blockader av pappersleveranser och tryckning.

Tidningen hette från början Norrskensflamman och grundades av Malmbergets arbetarekommun 1906. Den kom först ut med tre nummer i veckan, men blev sexdagarstidning 1921. Först var Norrskensflamman socialdemokratisk, men vid partisprängningen 1917 blev den vänstersocialistisk och några år senare kommunistisk. Norrskensflamman flyttade från Luleå till Spånga 1987 och upphörde att vara partiorgan för APK (Arbetarpartiet Kommunisterna). 1998 bytte tidningen namn till Flamman.

Dagens Flamman ges ut av en fristående tidningsförening med Kalle Larsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, som ordförande. Chefredaktör är Aron Etzler. Tidningen hade en TS-upplaga på 2000 exemplar 2005.
AXEL HÅKANSSON

Flammans historia i Wikipedia
Flammans hemsida
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.