Medievärldens arkiv
Finns det en digital tidskriftsmarknad?
Hur ska tidskrifterna ta steget in på den digitala marknaden? Finns det överhuvudtaget en sådan? Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling tittar med konspiratoriska ögon på utvecklingen.
Publicerad: 20 februari 2014, 08:04
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
För den konspiratoriskt lagde (och vi är många med den läggningen i vår bransch) var senaste Tidskriftsdagen intressant. En av huvudsponsorerna var Readly, utmanare till titeln Tidskrifternas Spotify. I en debatt på just temat hur sälja tidskrifter i digital miljö uteblev plötsligt en av huvudkonkurrenterna i titelmatchen: Ztory. Enligt arrangörerna hade ett viktigt kundmöte dykt upp. Ett väldigt viktigt kundmöte lär det ha varit, eftersom hela branschen satt i salen.
De delar av mediebranschen som ännu inte tagit det stora digitala klivet kikar naturligtvis sedan länge på lösningar som Spotifys. Prissättningen om full access för 99 spänn i månaden används av såväl Readly som Ztory. Allt för att rida på ett beteende, och styra över magasinsläsarna till digital konsumtion. Men några överskott till producenterna lär den prisbilden inte ge. Å andra sidan har ju inte Spotify heller visat någon vinst än.
Läsplattans inträde borde egentligen ha gett en större utväxling just för tidskriftsbranschen. Amerikanska undersökningar visar att magasinsläsning snuddar vid topptio-aktiviteter för konsumenterna. Ungefär var tjugonde plattbrukare läser tidskrifter. Den amerikanska tidskriftsbranschen ökade sina digitala upplagor med närmare 40 procent häromåret. Antagligen utgick dessa ökningar från extremt låga nivåer, men det låter ändå som om det finns en viss potential även för den svenska tidskriftssektorn.
Readly satsar nu även på den brittiska tidskriftsmarknaden och finns också på plats i USA. För även over there försöker naturligtvis förlagen att rida på mediekonsumenternas beteende, men då förstås som ”Netflix för magazines”. Next issue är nog den app som är mest lik Readly/Ztory, där hundratalet titlar erbjuds för $9,99. Next issue har även en premiummodell. Men största skillnaden är ägarmodellen. Next Issue ägs av fem stora förlag.
Musikbranschen insåg tidigt att skaffa ägarintressen i Spotify, men tidskriftsbranschen tycks passa än så länge. Bonnier verkar fortsätta att satsa på Tidningskungens mer traditionella affärsmodell, även om strötitlar från förlaget numera även återfinns hos Readly och Ztory. Frågan är hur länge de sprider sina kort.
Förlagsjätten Aller Media har än så länge lyst med sin frånvaro i den digitala miljön, men nya vd:n Bodil Ericsson Torp har väl hittills egentligen bara varit tydlig med en sak: Aller ska in i den digitala världen. Och det är väl då spelet börjar på riktigt.
Som utomstående kan man undra varför tidskriftsbranschen inte satt en egen Spotifymodell? Detta handlar ju om aktörer som gärna söker monopollösningar. Tidningstorget, med egna branschorganisationen Sveriges Tidskrifter som huvudman, borde haft förutsättningarna. Men majoritetsägaren Posten verkade inte lika intresserad av en digital utveckling, och gjorde sig av med tjänsten.
Oavsett vägval lär den lösning som förlagen gemensamt satsar på vara den enda som kommer att lyckas i längden. För Readly, Ztory och övriga utmanare handlar titelmatchen om detta: vem satsar förlagen på? Eller lyckas branschen samlas sig till en egen lösning?
Huvudfrågan kvarstår dock. Finns det en digital marknad för tidskrifter som vi känner dem? Redan nu bekantar sig konsumenterna med aktörer som exempelvis Flipboard, appar som bygger din egen magasinskänsla, utifrån din egen digitala värld. Inskränkt, men tryggt. Och ställer du in rätt kanaler, följer rätt konton, och har rätt vänner på FB, så lär du inte efterfråga någon övrig tidskrift. Åtminstone inte digitalt. Det är kanske en sådan app tidskriftsvärlden och Sveriges Tidskrifter ska satsa på?
Jonas Nordling
mvredaktion
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.