Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Feministisk nyhetstidning på gång

Publicerad: 22 september 2010, 07:09

Under hösten börjar arbetet med den nya feministiska nyhetstidningen Feministiskt Perspektiv. Bakom tidningen står bland andra Anna-Klara Bratt, tidigare chefredaktör på Arbetaren.


Det ska bli en partipolitiskt obunden nyhetstidning med inrikes- och utrikesnyheter, kultur, ekonomi, arbetsmarknad, forskning och på sikt också sport. Skillnaden är att den har ett feministiskt perspektiv. Det är alltså ingen kvinnotidning, säger Anna-Klara Bratt som initialt kommer att fungera som chefredaktör för tidningen.

Arbetet med tidningen är fortfarande i sin linda. En ideell förening har bildats och en styrelse konstituerats. I mitten av oktober kommer en sajt med räkneverk att läggas upp på nätet. Där kan intresserade teckna sig för prenumeration. När 1500 prenumeranter tecknat sig kommer tidningen att börja ges ut veckovis. Det är också först då som det blir möjligt att söka presstöd.

Tanken är att det ska vara en webbtidning och det av både miljömässiga och resurstekniska skäl. Sedan får vi se om det blir en pappersedition också, berättar Anna-Klara Bratt.

Enligt Anna-Klara Bratt bör Feministiskt Perspektiv kunna få presstöd trots att man planerar att främst komma ut på webben.

Det finns ett prejudikat. Politiken.se är en webbtidning med presstöd. Regelverket kommer att behöva anpassa sig på sikt.

Nyheten om att en feministisk nyhetstidning är på gång har, enligt Anna-Klara Bratt, bara spridits bland ett hundratal av de närmast sörjande. Men responsen har inte låtit vänta på sig.

Gamla, unga, partipolitiker och etablerade författare har hört av sig. Gensvaret har varit enormt. Jag har jobbat länge men det här känns som ett pionjärarbete, säger Anna-Klara Bratt.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev