Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fem tidningar klandrade av PON

Publicerad: 3 november 2008, 10:55

Opinionsnämnden klandrade fem tidningars publiceringar vid sitt senaste möte, Norrbottens-Kuriren, Vetlanda-Posten, Kungsbacka Tidning, Tidningen Ångermanland och Nya Wermlands-Tidningen.


Ämnen i artikeln:

Norrbottens-KurirenTidningen ÅngermanlandPONNWT

Norrbottens-Kuriren åsidosatte i en publicering i februari god publicistisk sed genom att i rubriken Miljonen i egen ficka utan fog ge läsaren intrycket att två namngivna företagsägare gjort sig skyldiga till oegentligheter. Rapportering hade stort allmänintresse och var i övrigt i allt väsentligt korrek, skriver PON.

Vetlanda-Posten bröt mot god publicistisk sed i en publicering i juli som baserade sig på att en kvinna i en angiven kommun vänt sig till länsstyrelsen eftersom hon ansåg att socialförvaltningen i en vårdnadstvist inte verkat för hennes dotters bästa. Tidningen publicerade uppgifter som var känsliga och ägnade att skada flickanspappan och i förlängningen också barnet.

Kungsbacka Tidning bröt mot god publicistisk sed då tidningen i februari skrev om en artist under rubriken (förnamn)? den lila buspojken och berättade om hans bakgrund och karriär. Tidningen redogjorde också för brottsmålsrättegångar som artisten varit inblandad i. I ett fall skulle de ha rört sig om brott mot ett barn, som beskrevs med ålder och kön samt gatunamn och ort där barnet bodde. Uppgifter från målet återgavs. Artisten friades men målet överklagades. Anmälaren gjorde sig till tolk för ”några av offren”.

Allmänhetens pressombudsman avskrev ärendet eftersom det var svårt att se att anmälaren var personligen berörd av artikeln.

Anmälaren överklagade hos PON, som anser att barnet, som på grund av uppgifterna kunde identifieras, hade lidit oacceptabel publicitetsskada.

Ärendena som gäller Tidningen Ångermanland och Nya Wermlands-Tidningen kan läsas på nämndens hemsida, www.po.se

{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=13}

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev