fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fängelse för tröja på Facebookbild

Publicerad: 22 september 2017, 05:57

En man i Hudiksvall döms till fängelse för att ha haft en tröja med ett nazistiskt budskap på en bild på sin Facebooksida.

Ämnen i artikeln:

Facebook

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Tröjan hade texten ”DÖD ÅT ZOG”, och Zog syftar på en konspirationsteori enligt vilken judarna styr världen. Uttrycket innebär en missaktning mot det judiska folket med anspelning på deras ras, nationella och etniska ursprung och trosbekännelse, och i tidigare hovrättsdomar har det slagits fast att texten innebär en straffbar missaktning av judar.

Mannen hävdade att han inte visste vad texten betydde men erkände att han haft den på sin Facebooksida i flera år och ibland som profilbild. Han menade dock att det bara var hans Facebookvänner som kunde se den. Men när polisens utredare gick in på hans Facebooksida kunde hon hitta den aktuella bilden under hans fotografier. Den hade ett antal kommentarer, bland annat ”Död åt ZOG”, enligt anmälan.

Tingsrätten skriver att för att ett meddelande ska anses spritt ska det ha gjorts tillgängligt för en grupp som består av fler än ett fåtal personer. Däremot krävs inte att dessa personer tagit till sig innebörden av meddelandet. Även meddelanden som sprids inom slutna sällskap omfattas. Enligt tingsrätten skulle meddelandet ha ansetts vara spritt även om det bara varit tillgängligt för mannens 150–200 Facebookvänner, men i detta fall var den dessutom tillgängligt för allmänheten.

Tingsrättens slutsats blir därför att mannen ”har insett att det fanns en risk för att texten på tröjan gav intryck för missaktning av någon grupp människor och att han i vart fall varit likgiltig för att texten skulle ha en sådan effekt. Han har därigenom uppsåtligen gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Med hänsyn till den tid som bilden funnits på X X:s Facebooksida och med hänsyn till att den gjort tillgänglig för allmänheten anser tingsrätten att gärningen inte kan bedömas som ringa.”

Eftersom mannen är tidigare straffad, bland annat för hets mot folkgrupp, blir påföljden en månads fängelse.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev