Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Falska mynt blev dubbel mjölkkossa för media

Tack vare den okritiska rapporteringen blev affären med de falska mynten en dubbel mjölkkossa för medierna, skriver Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

Publicerad: 6 september 2012, 10:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I onsdags avslöjade copywritern Karl Fredrik Mattsson att det var han som låg bakom det smädande falskmyntet Vår horkarl till kung. De personer som framträtt inför media och berättat att de fått ett av de falska mynten var släkt eller vänner till Karl Fredrik Mattsson själv. Falskmynten har aldrig spridits utanför denna krets.

Rapporteringen i svenska media var under projektets gång i huvudsak helt okritisk. Vittnesuppgifterna ifrågasattes aldrig. Det togs för självklart att mynten spridits i stor omfattning.

Med risk för att vara skrytsam – jag var själv vid flera tillfällen skeptisk till vittnesuppgifterna. Jag tänkte på mediehaveriet i samband med ubåts-rapporteringen under 1980-talet, då var och varannan svensk skådade ubåtar vid sina badplatser.

Särskilt misstänksam var jag mot den person som påstod sig ha fått tre stycken falska mynt tillbaka som växel i en affär. Sannolikheten att en enskild person skulle få tre sådana mynt tillbaka är osannolikt liten, såvida inte mynten spridits i mycket stor upplaga. Men då borde betydligt fler personer än vad som nu var fallet ha trätt fram och visat upp sina mynt. Min misstänksamhet riktades mot personen som påstått sig ha fått dessa mynt. Jag tänkte inte tanken att han var i maskopi med initiativtagaren. Och ja, jag har också kolla igenom mina enkronor för att se om någon av dem var ett av falskmynten…

Men media borde ha kunnat bättre. Flera medier drogs med av en bra story, i stället för att tillämpa traditionell källkritik.. Redan den 14 juni framfördes i skämtsam ton på Flashback misstankar mot den äldre kvinna (Karl Fredrik Mattssons mamma) som påstod sig ha upptäckt det falska myntet. Att så få mynt hittades samtidigt som en enskild person hittade tre stycken borde väckt misstänksamhet. Medierna borde därför genomfört noggrannare intervjuer med de personer som påstod sig ha hittat mynten, sökt samband mellan dessa personer samt ha givit uttryck för en viss skepsis över hela arrangemanget.

Nu blev affären en dubbel mjölkkossa för medierna. För det första när mynten visades upp med sin smädande inskrift. För det andra när det avslöjades att allt varit en bluff och medierna låtit sig luras. Kolla aldrig en bra story, sägs det. I det här fallet hade storyn faktiskt blivit ännu bättre om den kollats ordentligt.

Äras dock den som äras bör. Jag lyfter på hatten för Tobias Olsson i Svenska Dagbladet, som förtjänstfullt spårade upp upphovsmannen.

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev