Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fallet Kevin frias – Aktuellt fälls

Publicerad: 14 maj 2018, 09:46

Dokumentärserien om mordet på fyraårige Kevin frias av Granskningsnämnden. Däremot klandras Aktuellt för Dan Josefssons uttalanden om förundersökningsledaren.


Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

De tre delarna i dokumentärserien stred inte mot kraven på opartiskhet och saklighet, enligt Granskningsnämnden. ”Granskningsnämnden konstaterar att programmen hade en kritisk infallsvinkel och att de undersökte på vilka grunder de båda pojkarna befunnits skyldiga och hur polisens arbete hade gått till. En sådan utgångspunkt ligger enligt nämndens mening väl i linje med SVT:s uppdrag att kommentera och belysa händelser och skeenden samt att granska bland annat myndigheter. Utifrån de uppgifter som anmälarna och SVT fört fram kan nämnden inte finna att dokumentären var felaktig, vilseledande eller utelämnade i sammanhanget väsentliga uppgifter”, skriver nämnden bland annat i beslutet.

Däremot klandras Aktuellt för sin intervju med dokumentärseriens skapare Dan Josefsson efter att tredje delen hade sänts. En intervju som Medievärlden uppmärksammade i en bloggpost 18 maj förra året, då vi skrev följande: ”Dan Josefssons medverkan i Aktuellt efter att sista delen sänts är däremot inte helt medieetiskt oproblematisk. Att säga att den namngivna polisen Rolf Sandberg ljugit och ägnat sig åt bedrägeri i tjänsten är starkt, men inom ramarna i sammanhanget. Även om han själv inte var med i programmet. Men att säga att han är en ful filur är mer tveksamt. Men svårt att hantera i en direktsändning, så klart.”

Nämnden motiverar klandret av Aktuellt så här: ”Enligt nämndens mening gick till personangrepp mot förundersökningsledaren i Kevinfallet. Dokumentärfilmaren framstod som en företrädare för SVT och hans uttalanden gick utöver vad som kan accepteras inom ramen för kravet på opartiskhet”.

Läs också

Kevin-fallet klyver dokumentärgenren

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev