Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Faktiskt.se har många och ingen utgivare

Publicerad: 26 april 2018, 10:55

Faktiskt.se är ett samarbete för faktagranskning mellan några av Sveriges främsta publicister. Men utgivarskapet för sajten är minst sagt förvirrat. UPPDATERAD MED SVAR FRÅN SVT


En koll med Myndigheten för press- radio och tv visar att de fem deltagande aktörerna registrerat faktiskt.se på olika sätt:

- Svenska Dagbladet har varken registrerat utgivningsbevis eller databasanmälan för någon del av faktiskt.se.
- Dagens Nyheter har gjort en databasanmälan för www.faktiskt.se/dn, men myndigheten har ännu inte fattat något beslut om registrering.
- Sveriges Radio har gjort en databasanmälan för www.faktiskt.se/sr och SVT har gjort en databasanmälan för www.faktiskt.se/svt och båda har registrerats av myndigheten. Ingen av dessa undersajter finns dock.
- Kit har sökt och fått ett utgivningsbevis för www.faktiskt.se/kit med Robert Brännström som ansvarig utgivare.

– Spontant skulle jag säga att det verkar som att olika aktörer ansvarar för olika databaser , säger Kerstin Morast som är jurist på Myndigheten för press, radio och tv.

Vad gäller då för förstasidan?

– Det kan vara så att startsidan på faktiskt.se inte omfattas av något utgivningsbevis eller någon databasanmälan och att det bara är undersajterna som gör det, säger Kerstin Morast.

De undersajter som registrerats: www.faktiskt.se/svt, www.faktiskt.se/sr och www.faktiskt.se/dn finns inte. Däremot finns undersajterna www.faktiskt.se/granskat/svt, www.faktiskt.se/granskat/sr och www.faktiskt.se/granskat/dn

Spelar det någon roll att de har registrerat andra webbadresser än de som används?

– Såvitt jag vet finns det inget avgörande för hur det ska se ut exakt, det är JK som kommer att få avgöra det om något anmäls.

En annan underlighet som bidrar till förvirringen är att det är artiklarna, och inte undersajterna (exempelvis dess sidhuvud eller sidfot), som har en angiven ansvarig utgivare.

– För massmedieföretags databaser ska vi inte göra någon bedömning när det gäller var det skrivs ut, det är först om det prövas av JK som det kan bli en fråga, säger Kerstin Morast.

Charlotta Friborg, som är ansvarig utgivare för materialet från SVT, bekräftar att sajten är uppdelad på flera databaser.

– På faktiskt.se finns det flera databaser, varav faktiskt.se/svt är en av dem och vi har registrerat den databasen. Jag är utgivare för de ”puffar” SVT publicerar på databasen faktiskt.se/svt.

Hur tycker du att lanseringen har gått?

– Väldigt bra. Vi har byggt upp en professionell faktakollredaktion och har fått stor spridning på de första kollarna. Bra uppmärksamhet från vår publik, både ris och ros. Men framför är de engagerade i att få fakta presenterade för sig. Första reaktionen i morse löd så här: ”Faktakollen inför valet är ett riktigt bra initiativ. Med tanke på debatten om ”fake news” och trenden att bedriva allt smutsigare och osakligare kampanjer så är det viktigt att media sakligt analyserar olika påståenden. Debattörerna måste vänja sig vid att hålla sig till fakta. Hoppas ni orkar hålla ut hela vägen in mål. MVH/NN”

Om kritiken mot felaktigheter på faktiskt.se säger Charlotta Friborg:

– Hela idén med Faktakollen och Faktiskt.se är att bedriva vanligt journalistiskt fotarbete med ett par väsentliga skillnader: vi kollar i efterhand och vi kollar tydliga påståenden med tydliga avsändare, påståenden som fått spridning och kommer från makthavare – i vid mening – politiker eller bloggare. Vi frågar dessutom alltid makthavaren efter underlaget och låter dem bemöta vår slutsats (om faktakollen indikerar att betyget inte blir Faktiskt helt sant). Vi följer IFCN:s (International Fact Checking Networks) principer om transparens, redovisande av våra källor och tydliga rättelser vid behov.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev