Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Fackförbunden måste värna fri åsiktsbildning”

Publicerad: 23 oktober 2018, 04:39

Medlemstidningarnas roll måste fortsatt vara att granska förbunden. Det skriver styrelsen för Fackförbundspressen i dag på DN Debatt.


Lärarförbundets styrelse har beslutat att förbundets tidning ska integreras med kommunikationsavdelningen och att det inte längre ska ligga i dess uppdrag att granska förbundet. Organisationsförändringen fick tidningschefen Annica Grimlund att lämna Lärarförbundet i protest i våras. Krisen inom förbundet har beskrivits i en rad artiklar i tidningen Journalisten.

I dag varnar fem representanter för fackföreningspressen för vad konsekvenserna blir när allt fler förbund väljer att strama åt den publicistiska självständigheten för att i stället införa ett marknadsföringstänkande. Enligt debattörerna måste facket värna demokratin och en fri åsiktsbildning:

”I en tid då medier pressas av fallande intäkter och angrips av auktoritära krafter måste de aktörer i samhället som värnar demokratin reflektera över hur de kan bidra till att försvara journalistiken. Det gäller inte minst fackförbunden”, skriver de på DN Debatt.

Samtidigt refererar debattörerna till en ny undersökning som visar att fackförbundspressens läsare föredrar självständiga, oberoende tidningar.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev