lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Facken efter beskedet uppgivet och deppigt

Publicerad: 17 juni 2014, 10:46

Ledningens tro att läsarna inte ska märka så mycket när över 80 journalister försvinner på HD och Sydsvenskan ger inte respektive fackklubb mycket för.

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Sydsvenskans redaktion och HD:s redaktion omfattar i dag omkring 230 tjänster. Över 80 av dessa kommer att försvinna när sammanslagningen är ett faktum. Att närmare 35 procent av journalisterna då är borta kommer givetvis att synas. Även för läsarna.

Det anser klubbrepresentanterna på båda tidningarna.

Redan i dag är det många som lyfter sig i håret och överpresterar varje dag. Men det finns en gräns för hur länge man orkar ringa det där extra samtalet, eller putsa på texten ett varv till.

Det säger Pia Röding, ordförande för SJF-klubben på Sydsvenskan.

Hon beskriver stämningen på tidningen som deppig och uppgiven.

Det blev fler än vi trodde som får gå.

Hennes motsvarighet på HD, Hedvig Juhasz Toth, är också chockad över att det blev så många journalisttjänster som kommer att försvinna om fusionen blir av. Och att det ska gå att göra en sådan besparing utan att läsarna drabbas tror hon inte på.

Det finns inte på kartan att det ska gå. Det går inte ta bort 85 tjänster utan att det kommer att synas.

Men något direkt alternativ till fusionen med Sydsvenskan kan hon inte se. Inte sedan det blev klart i vintras att affären inte skulle gå åt andra hållet, att HD skulle köpa Sydsvenskan.

I och med det så tror jag att vi säkert hade fått ett sparpaket ändå. Men hur det skulle ha slagit kan ingen säga.

Hedvig Juhasz Toth tror att Lars Dahmén gör rätt ur ekonomisk synvinkel.

Synergieffekter är nog det som ger bäst effekt på ekonomin. Men det är inte säkert att det är det bästa för journalistiken.

Innan Konkurrensverket har sagt sitt kommer ingenting att hända. Men sedan är ledningens tanke att förhandlingarna ska starta så snabbt som möjligt. Det betyder att många anställda kommer att gå ut på semester utan att veta om de kommer att få behålla jobben när fusionen är genomförd.

Det är så klart jättejobbigt. Men sedan är det ju också så att ju längre tid som går desto mer kan hända. Så det är viktigt att låta det här ta den tid som krävs, säger Hedvig Juhasz Toth.

Nu avgörs HD:s framtid över 200 kan få gå 

Dubbla känslor för Sydsvenskans nya chefredaktör

Därför blir Dahmén ansvarig utgivare för båda tidningarna

Lars Johansson: Därför går det inte att ha två ansvariga

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev