Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Facebook ställer in ministermöte

Publicerad: 12 april 2018, 10:31

Facebook kommer inte närvara på det inplanerade mötet med ministrarna Morgan Johansson (S) och Peter Eriksson (MP). Samtidigt passar Google på att meddela att de ser fram emot mötet.


Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

Regeringen har kallat både Facebook och Google till ett möte för att diskutera hanteringen av hat och hot. Justitieminister Morgan Johansson (S) och digitaliseringsministern Peter Eriksson (MP), tillsammans med företrädare från branschorganisationen TU – Medier i Sverige, kommer att delta under mötet som ska hållas i morgon fredag. Men nu meddelar Facebook att de inte tänker närvara under mötet, skriver Expressen.

– De har meddelat oss att de inte vill komma och jag tycker att det är mycket uppseendeväckande. För fram tills i går var de mycket positivt inställda till att komma, säger Morgan Johansson till Expressen.

Morgan Johansson är även kritisk till att Facebook som mäktig aktör väljer att inte delta i en offentlig debatt.

– Jag får säga att jag inte förstår invändningarna och jag menar att Facebook är en form av makthavare och då måste de också finna sig i att bli granskade och att delta i en offentlig debatt. Och man kan inte gömma sig från den diskussionen, säger han till tidningen.

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter tycker att Facebooks beteende är oroväckande.

– Det är beklagligt men det ger också oroväckande signaler. Vi är vana vid ett öppet samhälle, att bolag inte dikterar villkoren för att komma till ett möte när de har blivit granskade av media, säger hon till Dagens Media.

I ett mejl från Facebook till Expressen skriver bolagets public policy manager på Facebook i Sverige att de aldrig sagt ja till ett möte.

”Vi har aldrig bekräftat vårt deltagande. De här frågorna är för viktiga för att inte ställas till personer med expertkunskaper och därför var vi tacksamma för att i stället kunna välkomna representanter för den svenska regeringen till vårt internationella högkvarter i Dublin i onsdags. Under en hel dag av möten fick digitaliseringsministern en detaljerad genomgång om både hur vi hanterar hat, integritetsskydd och Facebooks arbete med att skydda plattformens integritet under det svenska valet”.

Kort efter att Facebook meddelat att de inte kommer närvara på mötet meddelar samtidigt Googles kommunikations- och pr-chef att de ser fram emot fredagens möte.

”Vi ser fram emot att diskutera dessa viktiga ämnen med relevanta personer och ansvariga ministrar, berätta om hur våra policyer och den globala hanteringen av kontroversiellt innehåll fungerar samt lyssna in och ta feedback från alla deltagare”, skriver Farshad Shadloo i ett mejl.

Farshad Shadloo vill dock inte kommentera att Facebook inte kommer att delta på mötet.

”Vi har ingen kommentar eller åsikt. Det jag kan bekräfta är att vi kommer med en senior delegation och ser fram emot diskussion och kunskapsutbyte”, skriver han i ett mejl till Dagens Media.

Hanna Frick

mvredaktion

Läs också

Regeringen kallar Google och Facebook till möte (2018-03-26)

Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev