Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Extremistgranskning vinnare av Sörmlands journalistpris

Publicerad: 25 april 2014, 05:59

Eskilstuna-Kurirens kriminalreporter Mathias Ståhle får Sörmlands journalistpris 2013 för artikelserien Extremistkriget.


Juryns motivering: Mathias Ståhle, kriminalreporter på Eskilstuna-Kuriren, belyste i artikelserien Extremistkriget en serie politiska brott där både vänster- och högerextremister fanns med i bilden. Det började med en helt vanlig nyhetsartikel. Där hade det kunnat stanna om inte Mathias Ståhle fått upp ett spår och börjat gräva och lägga pusselbitar. Han kollade med källor, rev upp pusslet och började lägga det på nytt igen för att upptäcka en helt annan bild än den polisen först hade gett. Fram trädde en bild av en brottslighet där båda parter var pådrivande och där rättsväsendet från början inte tog den eskalerande konflikten på allvar. Mathias Ståhle satte in de politiska brotten i ett sammanhang och gjorde bilden begriplig.

Läs artikelserien här.

30 bidrag var inskickade, och de som var nominerade i övrigt var Eskilstuna-Kurirens kulturreporter, Eva Axelsson för ett porträtt av kompositören, sångaren och musikern Henric de la Cour, Camilla Lillsebbas (då Katrineholms-Kuriren nu Strengnäs Tidning) för en granskning av GB:s nya glassar inför sommaren 2013, Sörmlands Nyheter (Maria Gustafson, Sara Lindström, Janna Holmqvist, Karolina Thornefors, Johan Karlsson, Linnéa Wannefors, Fredrik Laaksonen, Annika Clemens och Josefin Branzell Hertz) för rapporteringen om att pendeltågstrafiken till och från Gnesta var hotad och Radio Sörmland för Johanna Iggstens dokumentär Min vän undergången om uppväxten med en mamma som är sektmedlem och Ida Lindhagens för Barnpanelen i P4 Morgon, där barn bjuder på tankar och livsvisdomar ur sitt perspektiv.

Priset, ett stipendie på 5 000 kronor, delades ut av Svenska Journalistförbundets Sörmlandsdistrikt i samband med distriktets årsmöte den 24 april.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.