Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Extremhögersajt anmäls för 83 000 namn

Publicerad: 4 december 2017, 09:35

En extremhögersajt som listar 83 656 personer som dömts för olika brott polisanmäls för grovt brott mot personuppgiftslagen (PUL).


Registret bygger på över 140 000 strafftidsbeslut från åren 2004-2014. Dessa har sajten fått från Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront.

”Detta fall är troligen ett av de mest omfattande brotten mot personuppgiftslagen som förekommit. Dessutom rör det sig sannolikt också rör om tusentals förtalsbrott på sajten”, säger Martin Tunström, ordförande för Juridikfronten som ligger bakom polisanmälan.

Syftet med sajten verkar vara att visa att många brott begås av personer som inte är ”etniskt svenska”. De sökkriterier man kan söka på är namn, målnummer, strafftid och ”nationalitet”, där den sistnämnda kategorin är uppdelad i ”svensk” och ”icke-svensk. Vad uppdelningen bygger på är inte tydligt, mest troligt handlar det om personernas efternamn.

”Man kan ifrågasätta om en deras etnicitetsklassificering, förutom att den till sin utformning är djupt osmaklig, alls duger till någon seriös journalistisk granskning”, säger Martin Tunström.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev