Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Expressens näthatsgranskning frias

Publicerad: 23 februari 2015, 09:03

Ingen av anmälningarna leder till pressetiskt klander.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Expressens granskning av hatsajten Avpixlat i december 2013 ledde till en rad anmälningar mot tidningen, främst av personer som namngetts och utpekats som näthatare.

I ett av fallen lyder bedömningen från Pressombudsmannen (PO), som nu får medhåll av Pressens Opinionsnämnd (PON):

”Du har till exempel återkommande beskrivit invandrare och muslimer som ett hot mot samhället. Det är ett agerande som kan göra det försvarligt att såväl återge skribentens åsikter, som att avslöja dennes identitet.”

I krönikan ”Därför Avpixlar vi” (11/12 2013) försvarar chefredaktör Thomas Mattsson publiceringarna, som avslöjade såväl politiker som (nedan) drivande nätpropagandister:

”Dagens Expressen-publicering handlar alltså inte om namn och bild på några vanliga ‘privatpersoner’, utan om mycket ambitiösa opinionsbildare med en tydlig politisk agenda. Dessa individer är centrala aktörer på de kritiserade sajterna, och bidrar till de hätska stämningarna där.”

Nämnden finner inte heller skäl till klander av Medievärlden, som den 11/12 2013 under rubriken ”Därför namnger Expressen hatsajternas kommentatorer” rapporterade om Expressens bevakning, utan att namnge anmälaren ifråga.

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev