lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Expressens fackklubb: Bättre tidning behåller lönsamheten

Publicerad: 22 oktober 2014, 11:12

Att Expressen måste spara innebära inte ett utökat samarbete med DN enligt chefredaktör Thomas Mattsson. Bästa sättet att behålla lönsamhet är en bättre tidning, menar SJF-klubbens ordförande Olle Fors.

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Expressen står inför att minska sin redaktion med mer än 15 procent. 50 journalisttjänster ska bort av dagens omkring 300. Besparingen kommer bland annat att slå hårt mot bildredaktionen som försvinner helt. Men det kommer inte att innebära ett utökat samarbete med Dagens Nyheter när det gäller bilder.

Vi är två olika tidningar som förvisso ägs av samma koncern, men som konkurrerar med varandra. Redan 1944, när DN beslöt att utge en eftermiddagsedition i form av Expressen, konstaterades av de respektive titlarna utvecklades bäst i konkurrens och så är det förstås fortfarande. Men, med det sagt, det händer att vi köper och säljer bilder redaktionerna emellan men sådana affärer och överenskommelser gör vi ju ibland också med Svenska Dagbladet och Aftonbladet, faktiskt, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Det finns inga som helst planer på några redaktionella samarbeten enligt honom:

Tidningarna har olika affärsmodeller, är organiserade på olika sätt och är i olika faser i den digitala omstruktureringen. Vi utbyter förstås erfarenheter, men vi är skilda verksamheter och Expressens behov av att sänka kostnaderna 2015 kan inte lösas genom att lämpa över något på DN. Vi måste själva ta ansvar för att säkerställa Expressens ekonomi, så att vi kan fortsätta att satsa digitalt.

Men att Expressen nu står inför stora besparingsåtgärder betyder inta att det stopp för nyrekryteringar.

Vi kommer ha ett ökat behov av digital kompetens, och har följaktligen heller inte infört något anställningsstopp, men jag vill vara tydlig med att vi också – hela tiden – har fokus på det mer traditionella nyhetsarbetet.

Thomas Mattsson menar att det är viktigt att tillföra organisationen nya erfarenheter, som till exempel med Expressens särskilda sociala medier-redaktionen.

Men också att ha klassiska nyhetsreportrar som gör jobbet dag och i natt i båtar och helikoptrar i skärgården.

Print definierar Expressens journalistiska värdegrunder, från opinion till nyheter, nöje och sport. Även med sjunkande upplaga och mindre inkomster behövs tidningen som en fast kärna i verksamheten, som en nödvändig kompass för alla digitala delar. Det anser Olle Fors, ordförande för Expressens journalistklubb.

Vad tror du att den här minskningen kommer att innebära för tidningen?

Tidningsägare landet runt ägnar verkar ägna all sin tid åt att svartmåla och döma ut sina papperstidningars framtidsmöjligheter. De sågar av grenen som de sitter på. Vi deltar inte i den domedagsleken. Självklart är vi oroliga för att dåliga beslut ska skada vår tidning, men vi tänker försöka hantera det, utan att skrämma bort läsarna.

Ser ni andra sätt att behålla lönsamheten än att minska antalet anställda?

Enklast är att göra en bättre tidning, säger Olle Fors.

Så ska Expressen spara in över 60 tjänster

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev