Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Expressenfotografer prisas

Publicerad: 23 juni 2016, 04:28

Christoffer Hjalmarsson och Linda Forsell tilldelas Arbetets Museums Dokumentärfotopris 2016.


Ämnen i artikeln:

Expressen

”Jag är oerhört glad, stolt och hedrad. Eftersom det är ett pris man själv inte söker utan blir utvald till känns det extra speciellt”, säger Christoffer Hjalmarsson, som bland annat dokumenterat syraskadade kvinnor i Indien, till Expressen.

Juryns motivering löd: Christoffer Hjalmarsson får 20 000 kronor för sin starka och omskakande bildjournalistik. Oavsett om platsen är Majdantorget i Kiev eller Husby centrum hittar han alltid den tiondels sekunden som fångar världen som är. Med mästerlig närvarokänsla låter han linsen möta våldet och vår tids oro, men också det lilla livet som trots allt pågår. Christoffer Hjalmarssons bilder är ett fönster mot världen, som inbjuder till både fördjupning, inkännande och uppvisar – inte minst – orädd solidaritet.

Linda Forsell, också hon återkommande medarbetare i Expressen, arbetade under lång tid med fotoprojektet ”Barn som föder barn” – en reportageserie från Guatemala om det sexuella utnyttjandet av unga flickor i landet. Reportaget publicerades i Expressen våren 2014.

”Det är en ära att få Arbetets Museums Dokumentärfotopris och speciellt att belönas för mitt långsiktiga arbete i ett ämne som jag kämpat länge för”, säger hon till Expressen.

Juryns motivering löd: Linda Forsell får 20 000 kronor för sitt brinnande engagemang för utsatta kvinnor och barn. Hennes projekt drivs av ett socialt patos och framför allt, stor respekt för dem hon möter. I projekt som ”Cause of Death: Woman” och ”Children Who Have Children” växer bilderna till gripande berättelser om de kvinnor och barn i stor social utsatthet. Linda Forsell lyfter – utan effektsökeri – ut dessa svåra ämnen i ljuset för oss alla att se och försöka förstå.

Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning delas ut årligen av Arbetets museum i Norrköping.. Stipendiet ska uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev