Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Expressen litar inte på hovrättens dom

Publicerad: 23 oktober 2006, 10:34

Efter att ha gått igenom den fällande domen mot reportern Niclas Rislund har Expressens ledning kommit fram till att hovrätten dömt fel. Därför kan Niclas Rislund återgå till arbetet på måndag.


Niclas Rislund kommer att arbeta med projekt på Expressen Nya Medier. Han blev avstängd från sin tjänst som reporter efter den fällande domen i hovrätten för västra Sverige. Han dömdes för föregivande av allmän ställning, för att han utgett sig för att vara polis. Men det har han inte gjort enligt Expressens ledning.
– Domen bygger på en missuppfattning. Tingsrätten friade honom och Niclas Rislund har gjort en redovisning för oss som vi tycker är trovärdig, säger Expressens informationschef Irina Halling.

Så Expressen dömer bättre än domstolen?
– Vi är tveksamma till domen, men vi har fullt förtroende för domstolar. Vi har tagit konsekvenser av domen när vi stängde av Niclas Rislund och i och med att han får en ny tjänst. Men tingsrätten gjorde en annan bedömning än hovrätten. Det finns en friande dom och så finns det hovrättens dom.

Men hovrättens dom är ju den som gäller?
– Vi tycker det är väldigt lösa grunder han fälls på. Om det ska vara så lätt att misstänkliggöra en reporter på fältet så kan det försvåra bevakningen för andra reportrar.

Expressen fäller ministrar för att de brutit mot lagen, kan ni då ha reportrar som får jobba kvar trots lagbrott?
– Vi tycker att det handlar om olika saker och olika bedömingar. Här handlar det om en missuppfattning i en situation ute på fältet. En reporter som är ute på sådana här jobb har ständig kontakt med polis och andra myndigheter. Vi stödjer vår reporter när han hamnar i svårigheter ute på fältet.

Kommer Niclas Rislund kunna jobba som reporter igen?
– Ja så småningom tror jag att han kommer kunna det.

Niclas Rislund har begärt prövning i Högsta Domstolen, men ledningens resonemang gäller vare sig han beviljas det eller inte.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.