Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Expressen frias i hatsajtsdrivet förtalsmål

Publicerad: 10 februari 2017, 07:47

Tryckfrihetsjuryn friade Expressen på 60 punkter. ”Förhoppningsvis kommer åtminstone en och annan hatsajtsläsare att nu i stället söka fakta hos publicistiska medier”, säger Thomas Mattsson i en kommentar.


Tidningen och den ansvarige utgivaren Thomas Mattsson friades i går kväll av en enig tryckfrihetsjury från 60 anklagelser om förtal.

”Jag tycker naturligtvis att det är positivt att tryckfrihetsjuryn, precis som tidigare PO och PON, friar Expressen”, skriver Thomas Mattsson i ett mejl till Medievärlden.

Processen mot Expressen drivs av en docent som förekom i tidningens stora reportage om näthat från december 2013. I publiceringen avslöjades mannen som en flitig skribent på hatsajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider.

Förutom PO och PON har också justitiekanslern tidigare avvisat mannens klagomål. Men med Fria Tiders hjälp samlades pengar in till en rättsprocess. Syftet var att få Thomas Mattsson fälld för grovt förtal samt att få 150 000 kronor i skadestånd från Expressen.

I veckan har huvudförhandlingar i Stockholms tingsrätt hållits. Och på torsdagskvällen kom beskedet att Expressen frias av tryckfrihetsjuryn på samtliga 60 olika påståenden om förtal. Beslutet kan inte överklagas. Mannen ska också betala både sina egna ombudskostnader på 720 000 kronor och Expressens på 650 000.

Samtidigt som Thomas Mattsson välkomnar utgången i målet tycker han att det finns orsak till eftertänksamhet:

”De mediekonsumenter som inhämtat sin information om det här målet från hatsajter är sannolikt väldigt förvånade nu… för skildringarna av fallet i de så kallade alternativa medierna har helt saknat bäring på vad som egentligen förevarit. Det är säkert en och annan hatsajtsläsare som skänkt pengar till den här processen via Fria Tider som nu undrar vad som egentligen hände? Och då är vi i en ond cirkel, eftersom exempelvis Fria Tider redan påstått att detta var en politisk process.”

Thomas Mattsson säger vidare att det händer att han kontaktas av personer som tror på hatsajternas beskrivningar.

”Då kan man ju som företrädare för ett journalistiskt media känna en viss trötthet, för att inte säga uppgivenhet, men det är ju som det är. I det perspektivet var jurybeskedet om 60-0 till Expressen i förtalsmålet mot näthataren som stämt oss viktigt, förhoppningsvis kommer åtminstone en och annan hatsajtsläsare att nu i stället söka fakta hos publicistiska medier.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.