Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Expo: Fokus på opinionsmätningar hjälpte Sd

Publicerad: 20 september 2010, 12:00

Det är mediernas ensidiga fokus på opinionsmätningar som bidragit till Sverigedemokraternas framgång. Inte bevakningen som sådan. Det anser Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Enligt Daniel Poohl är har mediernas stora fokus på ständiga opinionsmätningar och på saker som inte har med sakfrågor och ideologi att göra fått Sverigedemokraterna att framstå som ett attraktivt alternativ och bidragit till att de valts in i riksdagen. Det är detta och inte bevakningen som sådan som hjälpt partiet framåt.

Det är självklart att mediernas bevakning lett till att Sverigedemokraterna valts in i riksdagen. Men det är samma bevakning som bidragit till att Moderaterna omvalts. Inget konstigt med det. Det jag vänder mig emot är att medierna hela tiden pratat om Sd som en maktfaktor trots att de inte kommer att få något större inflytande, säger Poohl.

Under valrörelsen tycker Daniel Poohl att Sverigedemokraterna ibland lyckats slå in kilar som han inte kan förstå att medierna gått på. Som exempel tar han söndagens valvaka där en av kommentatorerna frågade om det inte är odemokratiskt av de etablerade partierna att inte vilja samarbeta med Sd.

Det är en märklig fråga. Man framställer det som något konstigt att inte vilja samarbeta med ett främlingsfientligt parti, säger Poohl.

När det gäller den kommande bevakningen av Sverigedemokraterna anser Daniel Poohl att det bara finns en framkomlig väg: att följa sin journalistiska grundkompass och inte blanda in för mycket hjärta och känslor.

Sverigedemokraterna ska avkrävas samma svar som alla andra partier i riksdagen. Det är viktigt att se till alla delar, lära sig var de står i andra frågor än när det gäller invandringspolitik. Det är det enda sättet att göra det på, säger Poohl och tillägger

Sverigedemokraterna är inget nytt parti, de har funnits länge och medierna borde ha vant sig vid dem.  Det som är intressant nu är hur de ska klara det här, hur de ska bredda sig politiskt och behålla väljare. Journalisterna ska ställa vanliga, kritiska frågor.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev