Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Expedition vill uppmärksamma nya regioner på Arktis

Publicerad: 13 mars 2017, 12:54

Arctic Times Project anordnade en journalistisk expeditionsresa norrut.


Guardian, Washington Post och Corriere della Serra publicerade under månadsskiftet mellan januari och februari tre självständiga artiklar om uranbrytning på Grönland genom det ideella Arctic Times Project, skriver NiemanLab.

Projektet startades av Michael Oneal på Washington Post tillsammans med Maurice Walsh på Guardian och Marzio Mian på Corriere della Serra. Deras ursprungliga idé var att arrangera flera månadslånga resor till Arktis för en grupp internationella journalister. Idén smalnades senare av och i september 2016 åkte de själva i väg tillsammans med fotografen Sirio Magnabosco.

Michael Oneal säger att den globala uppvärmningen har gett tillgång till områden som tidigare varit oåtkomliga och att många nu försöker få fram naturresurser och skapa infrastruktur där.

“Detta ger oss möjligheten att skriva om något helt nytt”, säger han till NiemanLab.

Resan sponsrades av Patrick Egan, tidigare utgivare på Cheboygan Daily Tribune och Sault Ste. Marie Evening News.

“De journalistiska institutionerna i Arktis är inte stora nog. Vi kände att det behövs mer uppmärksamhet där”, säger Patrick Egan.

Journalisterna ser stora fördelar med att publicera sina texter i väletablerade publikationer snarare än att starta en egen.

“Det är mycket mer effektivt att använda sig av partners. Det skulle vara väldigt svårt att locka folk till vår egen sajt med röran på internet”, säger Michael Oneal.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News