Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Europadomstolen öppnar för flera åtal för samma material

Publicerad: 11 mars 2009, 06:21

En dom i Europadomstolen i går innebär att en tidning kan bli åtalad flera gånger för en nätpublicering.


Ämnen i artikeln:

News of the World

Brittiska The Times har stämts för förtal efter att ha pekat ut en ryss som maffiaboss. Stämningen gällde den tryckta tidningen.
Därefter har mannen stämt tidningen för nätpubliceringen, eftersom brittisk lag ser på arkiverat material som tas fram som en ny publicering.

Detta har fått Times att vända sig till Europadomstolen, med utgångspunkten att lagen gör våld på yttrandefriheten fastlagd i de mänskliga rättigheterna. Vad som borde gälla är den ”engångsregel” som gäller för publiceringar i USA.

Men domstolen avvisade The Times, skriver The Guardian. Dock öppnade man för en tidsgräns för när ett arkivmaterial kan vara möjligt att åtala.

I ett annat mycket uppmärksammat fall av förtal funderar F1 basen Max Mosley funderar på att stämma News of the World en andra gång för artiklar om hans orgier med påstådd nazianstrykning. I ett första mål vann han över tidningen och fick ett skadestånd på 50 000 pund – drygt 600 000 kronor. News of the World drog utöver det på sig rättegångskostnader på omkring en miljon pund, nästan 13 miljoner kronor.
Enligt Times säger Mosley att han inte vill vara ett råskinn, och kan tänka sig att driva nästa mål så att var och en bär sina kostnader.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

News of the World

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev