Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

EU röstar om ny upphovsrättslag i dag

Publicerad: 12 september 2018, 04:50

På onsdagen röstar EU-parlamentet om en ny, omstridd upphovsrättslag.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TidskrifterJournalistförbundetTU

Åsikterna har varit många och splittrade kring den nya upphovsrättslagstiftningen. Förslaget röstades ned i parlamentet juni. Sedan dess har omkring 250 ändringsförslag inkommit, vilka parlamentet ska rösta om i dag.

Förslagen innebär bland annat att flera nätjättar, däribland Youtube, måste införa så kallade uppladdningsfilter samt att sajter som sprider mediehusens material ska betala en avgift.

Bland kritikerna finns nätaktivister, konsumentorganisationer och stora mediebolag som Google och Facebook. Bland de som är positiva finns bland annat europeiska tidningsutgivare.

I ett gemensamt upprop uppmanade TU, Sveriges Tidskrifter och Journalistförbundet i går de svenska parlamentarikerna att rösta för den nya upphovsrättslagstiftningen, som man menar ger journalistiken ett starkare skydd.

Om förslaget inte röstas ned på onsdagen väntar kompromissförhandlingar med unionens medlemsländer samt EU-kommissionen.

Läs också

Svenska medieaktörer: rösta för Publishers’ Right (2018-09-11)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.