Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

EU-parlamentet godkände omstridd upphovsrättslag

Publicerad: 12 september 2018, 11:01

EU-parlamentet röstade i dag igenom den nya kontroversiella lag som är tänkt att stärka upphovsrätten men som kritiker påstår inskränker friheten på internet.


Ämnen i artikeln:

EU

Såväl svenska som europeiska tidningsutgivare har varit positiva till förslaget som man menar ger journalistiken ett starkare skydd. Samtidigt har saftig kritik kommit från nätaktivister, konsumentorganisationer och stora mediebolag som hävdar att förändringarna skulle inskränka friheten på internet.

Den nya upphovsrättslagen gör bland annat att flera nätjättar, däribland Youtube, blir skyldiga att blockera upphovsrättsskyddat material. Dessutom ska sajter som sprider mediehusens material betala en avgift.

I juni röstades förslaget ned av parlamentet. Sedan dess har det reviderats och i dag godkändes det alltså. Nästa steg nu är kompromissförhandlingar med unionens medlemsländer samt EU-kommissionen.

Läs också

EU röstar om ny upphovsrättslag i dag (2018-09-12)

Svenska medieaktörer: rösta för Publishers’ Right (2018-09-11)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.