Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

EU och UD talar med dubbla tungor

EU-parlamentets resolution som tar ställning för Dawit Isaak är bra. Men bara en papperstiger menar Björn Tunbäck på Reportrar utan gränser. Han sågar också UD:s agerande i fallet med den sedan 15 år fängslade svenskeriteanske journalisten.

Publicerad: 18 mars 2016, 09:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakReportrar utan gränser

10 mars antog EU-parlamentet en resolution om Eritrea. Det är en bra resolution. Den riktar stark kritik mot regimen i Eritrea och beskriver hur illa det är ställt med de mänskliga rättigheterna. Den tar upp svenskeriteanske Dawit Isaak. Den kritiserar också det biståndsprogram EU gjorde upp med Eritrea om före jul. Det är på nära två miljarder kronor.

Tydligare än så blir inte EU:s dubbla tungor. Och Sveriges. För uttalanden är en sak. Praktisk politik en annan.

Under förhandlingarna med Eritrea nämndes inte Dawit Isaak. Det förklarar EU-kommissionens generaldirektorat för bistånd. De gör det som svar på en direkt fråga från Reportrar utan gränser.

Direktoratets pressavdelning skriver att Dawit inte nämndes specifikt vid förhandlingarna och fortsätter, EU diskuterar regelbundet oron för de mänskliga rättigheterna med Eritrea.

Sen hänvisar det till ett uttalande EU gjorde över ett år tidigare.

Det är för mig obegripligt hur man kan ge bort två miljarder utan att prata om den ende EU-medborgaren och journalisten Amnesty klassar som samvetsfånge. Det rimmar illa med ett EU som vill ses som ett fredsprojekt med mänskliga rättigheter som ledstjärna.

Visst har Dawit dubbelt medborgarskap, men Sverige – och därigenom EU – har en skyldighet enligt folkrätten att göra sitt yttersta för att försvara honom. Eritreas önskan att se honom enbart som eritrean håller inte. Internationella rättsfall visar att hans andra medborgarland, Sverige, inte bara har en rätt utan alltså även en skyldighet att tala för honom. Det visade två jurister redan 2010 på uppdrag av Dawits bror Esayas Isaak och Reportrar utan gränser. Vi lämnade över juristernas rättsutlåtande både till EU-kommissionen och till svenska UD.

UD är ytterligare en tragisk punkt i detta spel.

Reportrar utan gränser begärde ut departementets instruktioner inför biståndsförhandlingarna. Inte heller där nämns Dawit. I en kommentar framhåller UD att biståndet innebär en öppning för samtal. Den har man uppenbarligen inte använt. Dessutom har denna öppning funnits i åratal. Detta biståndsprogram är det fjärde i ordningen med Eritrea.

Vi begärde ut UD:s instruktioner även inför det förra biståndsprogrammet 2009. Inte heller då nämnde UD Dawit Isaak.

Det finns bara en skyldig till att pressfriheten kvävts i Eritrea. Det finns bara en ansvarig för att Dawit Isaak och flera av hans kollegor hålls fängslade i strid mot både internationella och afrikanska konventioner och regler.

Det är regimen i Eritrea.

Det är bara regimen som kan släppa honom och hans kollegor. Det är bara regimen som kan ge eritreanerna yttrandefrihet och demokrati.

Men det friskriver inte EU eller Sverige från ansvar.

Jag har arbetat för Dawit Isaaks sak i över tio år. Jag har kunnat se hur Sverige gång på gång valt att fortsätta med den tysta diplomatin. När det funnits ett val att agera har det officiella Sverige valt att sitta stilla.

Man var tyst om Dawit vid beslutet att ge en miljard i bistånd 2009.

Man var tyst 2015 när EU gav Eritrea två miljarder.

Det finns fler exempel.

När juristerna som arbetar för Dawit polisanmälde Eritreas ledning för Brott mot mänskligheten och tortyr 2014 lade den första åklagaren ner anmälan efter mindre än två veckor. Hon påstod att det var uppenbart att brotten inte gick att utreda. Detta trots att anmälan innehöll skriftlig bevisning och dessutom både ordföranden i Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter och chefen för FN:s Säkerhetsråds övervakningsgrupp lovade ställa upp för svensk polis. Och trots att både Eritreas presidents chefsrådgivare och försvarsministern dyker upp i Sverige med jämna mellanrum. Bägge fanns bland de anmälda.

Åklagaren gav upp utan att ens försöka. Hon satt stilla.

När Riksåklagaren till sist fick ärendet kom han fram till att det fanns anledning att misstänka Brott mot mänskligheten och att saken mycket väl kan utredas i Sverige. Men sen kollade RÅ med UD och kom fram till att det var bättre att sitta stilla. En brottsutredning kunde störa möjligheten att förhandla loss Dawit, sade RÅ våren 2015.

En plötslig förhandlingslösning efter, då, närmare 14 år? Jag skall ge ett sista exempel.

Eritrea tvingar eritreaner i exil att betala en extra skatt utöver den i landet där de bor. Den eritrean i Kanada eller i Sverige som vill ha den eritreanska ambassadens hjälp med en kopia på sitt betyg, underlag till id-kort etc. måste visa att hen har gett dem två procent i frivillig skatt av sin totala inkomst under de senaste åren. Annars får de ingen hjälp. Men finns en skillnad mellan Kanada och Sverige. Där har utrikesministeriet varnat alla från att betala eftersom det kan strida mot FN-sanktionerna mot Eritrea. Kanada har också skickat ut Eritreas generalkonsul eftersom han ändå fortsatt kräva ut pengar.

Och Sverige?

Ja, Sverige sitter stilla.

Det är beklämmande.

Det finns en tid för tyst diplomati. Men inte en evighet. Dawit Isaak har suttit fängslad och isolerad i snart 15 år.  Hur han mår vet vi inte. Men vi vet att en del av Dawits kollegor dukat under i fängelse.

Därför finns ingen tid att förlora.

Jag säger inte att det är enkelt. Men jag vill slippa se att Sverige inte prövat alla vägar i Dawit Isaaks fall.

Läs också:

Björn Tunbäck om Dawit Isaak i  GP:

EU och Eritrea i Africa Review:

EU-parlamentets resolution:

Kommissionens besked om biståndsprogrammet:

Kritik mot kammaråklagarens beslut.:

EU tar strid för Dawit Isaak
Björn Tunbäck, Reportrar utan gränser

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev