Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

EU-kritik mot presstödet skapar oro

Publicerad: 23 oktober 2006, 12:35

I morgon, tisdag, kommer tidningsutgivarnas vd Barbro Fischerström träffa Kerstin Persdotter, departementsråd med ansvar för mediefrågor, för att diskutera presstödet. Många tidningar upplever nu en osäkerhet inför framtiden.


Pressens Tidning skrev förra veckan att EU har börjat ifrågasätta det svenska presstödet. Den utredning som dragits igång kan resultera i att det minskas eller avskaffas. Många svenska dagstidningar är helt beroende av presstödet för sin överlevnad. Hans Rinkeborn är vd för EK-koncernen där tidningen Folket ingår. Folket omsätter 40 miljoner och 10 av dem är driftsstöd.

– Skulle det minska kraftigt eller försvinna skulle vi inte kunna ge ut tidningen i dess nuvarande form. Om det skulle gå i någon annan form är det för tidigt att uttala sig om, säger Hans Rinkeborn.
Han tycker att utredningen kommer olägligt eftersom det är 2,5 månader kvar till årets slut.
– Om det är något vi inte vill ha nu så är det osäkerhet, och det här skapar en stor osäkerhet kring vad vi har att utgå från, säger han.

Thomas Karlsson, vd på Östra Småland, säger att en förändring av driftsstödet är ett jättehot för tidningen.
– Hela vår existens bygger ju på att man inte gör något drastiskt med presstödet. Det är uteslutet att vi skulle kunna göra den här tidningen utan det, säger han.
Den landsortstidning som får mest presstöd är Skånska Dagbladet som får 65 miljoner i driftstöd i år. Ändå är vd Richard Kling inte särskilt oroad.
– Vi ser det här som en förskjutning bara. Presstödet gick nogsamt igenom när vi gick med i EU och det har ju inte skett några förändringar i regelverket eller så, säger han.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.